E. Aποστόλου: Βάλαμε τάξη στον αγροτικό τομέα, δεν μας καταλόγισαν πρόστιμα

23:01 3/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινή πεποίθηση τόσο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδος, χαρακτήρισε την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευ. Αποστόλου, μιλώντας σε αγρότες στον Τύρναβο. Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τον αγροτικό τομέα ως το βασικό εργαλείο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και τόνισε ότι κατά την διάρκεια της τριετίας της κυβέρνησης δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση σε πρόστιμα από την διαχείριση των εισροών των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον Πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε ότι το 53% των πόρων του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. αφορά

τον αγροτικό χώρο και η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό στην απορρόφηση των πόρων αυτών. «Παίρνουμε περίπου 2,8 δισ. ευρώ το χρόνο από το Ταμείο Συνοχή και οι έλεγχοι έρχονται εκ των υστέρων. Το 2015 βρήκαμε δύο φακέλους με πρόστιμα 1,5 δισ. ευρώ από κακή διαχείριση των πόρων αυτών», είπε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την μείωση των καταλογισμών.

«Βάλαμε τάξη και μέσα στην τριετία δεν έχουμε καμία επιβάρυνση από πρόστιμα και διορθώσεις», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλε διεξοδικά και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την ΚΑΠ μετά το 2020.
Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Πρωτογενή τομέα, το οποίο όπως είπε κινείται σε πέντε άξονες που έχουν σχέση με την διατροφική αυτάρκεια της χώρας, την αύξηση της συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του σε διεθνές επίπεδο, την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και τον σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την κοινωνική συνοχή.
Νωρίτερα ο κ. Αποστόλου είχε συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση, στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος Αγιάς Αν. Γκουντάρας. Τα θέματα που τέθηκαν είχαν σχέση με την μείωση του ΕΦΚ στο κρασί, τις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες κερασιού στην Αγιά, τις καταστροφές από αγριόχοιρους σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις κ.α.

Για τη φέτα και τις τιμές στο γάλα
Για το θέμα με τους ελέγχους για τη φέτα και τις χαμηλές τιμές στο γάλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι «όντως υπάρχει πρόβλημα με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος. Έγινε κατανοητό προς όλους πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να παρέμβει στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί μια Διεπαγγελματική Οργάνωση για αυτό και συνεννοηθήκαμε να συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ίδρυση αυτής της Διεπαγγελματικής.
Πιστεύουμε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση και παράλληλα δημιουργώντας περισσότερα κλιμάκια ελέγχου του χώρου, θα είναι αυτή που θα μας επιτρέψει να έχουμε την επόμενη περίοδο μια ανάκαμψη, θα έλεγα, της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος. Αυτό που θέλω εγώ να γίνει ιδιαίτερα κατανοητό είναι ότι η προστασία, η υπεράσπιση της φέτας, ενός προϊόντος που αποτελεί σημαία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρώπης, να μην επηρεαστεί από την όλη συζήτηση και όλο τον προβληματισμό που υπάρχει γύρω από το όντως υπαρκτό πρόβλημα της τιμής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Να προσθέσω πως οι εισαγωγές προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνονται χωρίς περιορισμούς. Από κει και πέρα το πρόβλημα είναι αν αυτές οι εισαγωγές, οδηγούνται για την παραγωγή προϊόντων, ως πρώτη ύλη, που μπορεί να μην επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την ελληνική νομοθεσία. Εκεί λοιπόν θα εστιάσουμε τους ελέγχους. Φέτα είναι ένα γνήσιο προϊόν και αυτό υπερασπιζόμαστε σε όλες τις διεθνείς αγορές και βεβαίως και στην εσωτερική αγορά. Χρέος μας είναι να ελέγχουμε την αγορά, να ελέγχουμε όλο το κύκλωμα για να μην υπάρξουν τέτοιου είδους προβλήματα νοθείας».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα