Chios Music Festival: μουσική, εικόνες και συναισθήματα! πρόγραμμα εκδηλώσεων

12:13 1/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ο Chios Music Festival, είναι ένα νέο πολυσυλλεκτικό φεστιβάλ με άξονα τη μουσική, που εγκαινιάζεται φέτος το καλοκαίρι στη Χίο.
Από τις 31 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Αυγούστου, πληθώρα Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών θα συμπράξει σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους σε όλο το νησί, παρουσιάζοντας συναυλίες,

σύγχρονο μουσικό θέατρο, έκθεση φωτογραφίας και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα, 31 Ιουλίου, με μια διπλή εκδήλωση στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος»:
στις 7.00 μ.μ. εκπαιδευτική δράση για παιδιά:
«Γνωριμία με τον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής», σε επιμέλεια της Αυγουστίνας Λυκουρίνα.
Οι μουσικοί που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, όλοι τους πολυβραβευμένοι και με διεθνείς διακρίσεις, πραγματοποιούν ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών, και σκοπό έχει να τα εισάγει στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής.
Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, τα μουσικά όργανα θα «συστηθούν» στα παιδιά, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τους ιδιαίτερους ήχους κάθε οργάνου, τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτό αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται σε κάθε μουσικό που καταπιάνεται με αυτά. Το εργαστήριο αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με στόχο την εκπαίδευση των παιδιών γύρω από την κλασική μουσική, που θα ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο της χειμερινής περιόδου του φεστιβάλ.

Ώρα 20:30: Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Andreas Knapp: «EL Sistema», «MIAGI» & Co
Προσωπικός σύμβουλος του Sir Simon Rattle για τη φιλαρμονική του Βερολίνου από το 2002, κι έχοντας προηγουμένως περιοδεύσει με μεγάλες ορχήστρες και διάσημα μουσικά σχήματα σε όλο τον κόσμο, ο Andreas Knapp, παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως διοργανωτής, υπήρξε και φωτογράφος, που με το ανήσυχο βλέμμα του παρατηρούσε όλα όσα συνέβαιναν πάνω και πίσω από τη σκηνή.
Η έκθεση φωτογραφίας «EL Sistema», «MIAGI» & Co, περιλαμβάνει φωτογραφίες που τράβηξε ο Andreas Knapp μεταξύ 2004-2017, παρακολουθώντας μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μουσικής αγωγής
“EL Sistema”, (Βενεζουέλα),
“MIAGI” (Νότια Αφρική),
“Zukunft@BerlinPhilharmonie” και “hangarmusik” (Βερολίνο).
Ο νοηματικός ιστός που συνδέει (παρά τις ανομοιότητες) τα προγράμματα αυτά μεταξύ τους, είναι το ότι η μουσική εκπαίδευση και η συμμετοχή σε ορχήστρες, λειτουργεί ως μέσο κοινωνικής ένταξης και ανάπτυξης, στους κόλπους της οποίας καλλιεργείται το αίσθημα του «ανήκειν» και της κοινωνικής ευθύνης.

Chios Music Festival: Ποιοι είναι
Πίσω από τη διοργάνωση αυτή, βρίσκεται το όραμα δύο Χιωτών, νέων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία.

Η βιολονίστα καλλιεργούσαν στο μυαλό τους εδώ και μια δεκαετία περίπου, την ιδέα ενός φεστιβάλ που θα ντύσει μουσικά τη «Μυροβόλο» των παιδικών τους αναμνήσεων, με τα διάσημα σε όλο τον κόσμο Μαστιχοχώρια, τους λαβυρινθώδεις μεσαιωνικούς οικισμούς, τους ατμοσφαιρικούς ναούς, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τις γραφικές πλατείες, τους ευωδιαστούς κάμπους με τα εσπεριδοειδή και τις μοναδικές εναλλαγές του χιώτικου τοπίου.
Η ιδέα αυτή, με το πέρασμα των χρόνων ωρίμασε, και ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να παίρνει μορφή μέσα από μεμονωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές, σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού.
Η μεγάλη ανταπόκριση, ο ενθουσιασμός και το έμπρακτο ενδιαφέρον του κόσμου που συμμετείχε, αγκάλιασε και στήριξε με κάθε τρόπο τις εκδηλώσεις αυτές, έδωσαν σταδιακά την ώθηση για τη δημιουργία μιας μεγαλύτερης διοργάνωσης. Κάπως έτσι, προέκυψε το Chios Music Festival, ένα διεθνές φεστιβάλ, που έρχεται καθόλου τυχαία σε αυτή τη χρονική συγκυρία, σαν ένδειξη σεβασμού, ευγνωμοσύνης, αλλά και μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς όλους τους κατοίκους του νησιού, μόνιμους και μη.

Οι στόχοι

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να εδραιωθεί και να αποτελέσει έναν θεσμό, ένα επιπλέον σημείο αναφοράς για το νησί, που όχι μόνο θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, αλλά θα ωφελεί έμπρακτα και τους μόνιμους κατοίκους. Για τον λόγο αυτό, το φεστιβάλ χωρίζεται σε δύο περιόδους, τη θερινή (Αύγουστος) και τη χειμερινή (Νοέμβριος), με τη δεύτερη να δίνει έμφαση σε εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά και μαθητές.

Ρεπορτάζ: Θοδωρής Πυλιώτης

Keywords
Τυχαία Θέματα