CNN: Καθοριστική για το μέλλον Τραμπ η σημερινή κατάθεση του Τζέιμς Κόμεϊ

11:51 8/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως η πιο πολυσυζητημένη ακροαματική διαδικασία στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, χαρακτηρίζεται η κατάθεση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ ενώπιον της αρμόδιας για της μυστικές υπηρεσίες επιτροπής της Γερουσίας, στις 10 το πρωί (ώρα Ανατολικής Ακτής). Για κορύφωση του εθνικού πολιτικού δράματος στις ΗΠΑ, κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNN,

σχολιάζοντας ότι η κατάθεση ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Former White House ethics czar says former FBI Dir. James Comey's testimony is "the equivalent of the Nixon tapes" pic.twitter.com/7xI3PAza5L

CNN (@CNN) June 8, 2017

Ο Κόμεϊ αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ερωτήσεις σχετικά με το αν ο Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του όταν ζήτησε από τον πρώην διευθυντή του FBI «υποταγή».

Η κατάθεση δεν αποκλείεται μάλιστα να εξελιχθεί σε κόλαφο εάν εδραιωθούν οι ισχυρισμοί για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον Τραμπ, όταν ζήτησε από τον διευθυντή του FBI να σταματήσει μέρος της έρευνας για τη Ρωσία και την πιθανή εμπλοκή της στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 στις ΗΠΑ, καθώς και για το ενδεχόμενο συνωμοσίας Τραμπ – Μόσχας με θύμα υποκλοπών την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ απάλλαξε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του, τον Κόμεϊ στις 9 Μαΐου, ενώ ο πρώην διευθυντής του FBI, είχε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας που διενεργεί η αναφερόμενη υπηρεσία σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή.

Παρά το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπος με άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, η παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης (στην περίπτωση που μια τέτοια κατηγορία αποδειχθεί) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νομική βάση για ενδεχόμενη αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμούν αμερικανοί αναλυτές.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής θα διακόψουν το πρόγραμμά τους, προκειμένου να μεταδώσουν την κατάθεση του Κόμεϊ, σε παναμερικανικό επίπεδο, ενώ η πολιτική δραματοποίηση της κατάστασης, παραπέμπει στο σκάνδαλο Watergate, το 1973.

Πηγή:ΑΠΕ,CNN,Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα