CETA: «Το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να υπογράψει»

18:17 24/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Το Βέλγιο δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη συμφωνία CETA, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-Καναδά που πρόκειται να διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ, ο οποίος στην ύστατη προσπάθεια να αποτρέψει το ναυάγιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε -Καναδά, συγκάλεσε εκτάκτως την Επιτροπή Διαλόγου. Εκεί όμως κατέστη ολοφάνερο ότι όχι μόνο η Βαλονία, αλλά και η κυβέρνηση των Βρυξελλών όσο και η γαλλόφωνη γλωσσική κοινότητα, αντιτίθενται στη CETA, στην οποία έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους,

η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, η Φλάνδρα και η μικρή γερμανόφωνη κοινότητα της χώρας.

«Κατά συνέπεια, όπως είχε συμφωνηθεί, η σαφής απάντηση που ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είναι «όχι», τόνισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Βαλονίας Πολ Μανιέτ, που έγινε «πρωτοστάτης στη μάχη κατά της CETA», είχε δηλώσει πως η περιοχή του, «απορρίπτει τη συμφωνία, αλλά και τα τελεσίγραφα των Βρυξελλών που δεν είναι συμβατά με τα δημοκρατικά δικαιώματα».

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε «υπομονή» , όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι «η Επιτροπή δεν συνηθίζει να εργάζεται με τελεσίγραφα και προθεσμίες».

«Σε αμηχανία οι 28», αναφέρουν δημοσιεύματα υπενθυμίζοντας ότι το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν μπορεί να επικυρώσει την εμπορική συμφωνία CETA.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ καλεί τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για να συναποφασίσουν, σε επαφή και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τρουντό, «εάν έχει πλέον νόημα να μην ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Πέμπτη, Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες».

Διπλωματικές πηγές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, επικρίνουν την Επιτροπή για το ρόλο της στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων, για τη συμφωνία «σύνδεσης της αγοράς των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων της ΕΕ με την δέκατη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τον Καναδά.

Η Βαλονία, η πιο φτωχή από τις πέντε ομόσπονδες οντότητες του Βελγίου, εγκωμιάζεται στο μεταξύ από τους πολέμιους της CETA αλλά και της ΤΤΙΡ, οι συνομιλίες για την οποία έχουν καθυστερήσει μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, λόγω των αντιδράσεων.

Στο μεταξύ η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, απέρριψε τις προειδοποιήσεις ότι το ναυάγιο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν το Λονδίνο θα μπορούσε να επιτύχει μια παρόμοια συμφωνία με τις Βρυξέλλες, όταν επισημοποιηθεί το Brexit.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετική είδηση:CETA: Η Βαλονία απορρίπτει το τελεσίγραφο της ΕΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα