Brexit: Η ΕΕ μηνύει το Ηνωμένο Βασίλειο

14:51 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα δικαστήρια πηγαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο η ΕΕ για την παραβίαση όρων της συμφωνίας που συνυπέγραψαν και η οποία πήρε τη βασιλική σφραγίδα ως νόμος του κράτους στην αρχή του έτους.

Αφορμή το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε προχτές στο Βουλή των Κοινοτήτων το οποίο ουσιαστικά δίνει την δύναμη στη βρετανική κυβέρνηση να επισκιάσει την ισχύ της Συμφωνίας αλλάζοντας το Πρωτόκολλο για την Βόρεια Ιρλανδία.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής

Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αποστέλλει επίσημη προειδοποιητική επιστολή στο Ηνωμένο Βασίλειο με περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου να αφαιρεθούν τα επίμαχα σημεία στο νομοσχέδιο που παραβιάζουν τη Συμφωνία και μετά θα προχωρήσει με ένδικα μέσα.

«Η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης θα είναι πάντα απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Από το Νο 10 η αντίδραση ήταν ότι θα απαντήσουν στην επιστολή εν ευθέτω χρόνω. Έχουν ήδη εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Πριν από λίγο ο Μάικλ Γκόουβ στη Βουλή είπε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα στα οποία έχουν κολλήσει καθώς υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν μετακινούν.

Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει και από τη Βουλή των Λόρδων όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία από το κυβερνητικό κόμμα αλλά το Νο10 ήδη προειδοποίησε ότι πιθανή καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου θα είναι «παραβίαση συνταγματικής συνθήκης».

Ωστόσο επί ουσίας δεν είναι κάτι άμεσα απειλητικό. Παίρνει 2 χρόνια να ολοκληρωθούν μόνο οι αρχικές νομικές διαδικασίες. Στο εσωτερικό της χώρας δεν είναι απαραίτητα κακό για τον Μπόρις Τζόνσον καθώς πατάει πάνω στο ισχυρό επιχείρημα ότι προστατεύει με αυτόν τον τρόπο τη χώρα του: οι αποφάσεις να λαμβάνονται εδώ και στο δικαστήριo της χώρας και όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση – Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα