Bloomberg: Πιθανή ώθηση στην ελληνική οικονομία από το προσφυγικό

14:01 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ελληνική οικονομία ίσως λάβει την ώθηση που χρειάζεται βραχυπρόθεσμα για να αποφύγει την ύφεση από τις δαπάνες που σχετίζονται με την φιλοξενία περισσοτέρων από 60.000 προσφύγων και μεταναστών αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητική μελέτη που εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από την φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική οικονομία κυμαίνονται από ουδέτερες έως θετικές της τάξης των 0,3% ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ

(Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν).

Οι επίσημες εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,3% το 2016. Ομως, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας θετικής έκπληξης.

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ότι οι δαπάνες για το μεταναστευτικό δεν θα προσμετρηθούν στον υπολογισμού του ελλείμματος αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι η τελική επίπτωση στην οικονομία θα είναι θετική.

Χιλιάδες άτομα από κοινωνικούς λειτουργούς έως μηχανικούς τόσο από διεθνείς όσο και μη κυβερνητικούς οργανισμούς και οργανώσεις αλλά και εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους υποστηρίζουν την γιγαντιαία προσπάθεια, τονίζει.

Η Κομισιόν υποστηρίζει πως έχει εγκρίνει σχεδόν 200 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση πρότζεκτς που σχετίζονται με την μεταναστευτική κρίση για το 2016.

Αν και το ανωτέρω ποσό είναι μικρό, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, ενισχύοντας την κατανάλωση ζήτηση στη χώρα σε μια περίοδο που οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις μόλις υπερβαίνουν τα 700 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική μελέτη που επικαλείται το Bloomberg, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει δεσμεύσεις από κοινοτικά προγράμματα και ταμεία για χρηματοδότηση του προσφυγικού έως το 1% του ΑΕΠ. Το τελευταίο ανερχόταν στα 175 δισ. ευρώ περίπου το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα