Εκχώρηση ακινήτου έναντι φόρου κληρονομιάς

13:53 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπουργική απόφαση με την οποία οι πολίτες θα μπορούν πλέον να εκχωρούν ακίνητο στο Δημόσιο, για να καλύπτουν την φορολογική υποχρέωση που απορρέει από τον φόρο κληρονομιάς, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών .

Η νομοθεσία υπάρχει από το 2014 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ διότι δεν εκδόθηκε η προβλεπόμενη υπουργική απόφαση και λόγω «δημοσιονομικών δεσμεύσεων» .

Το προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ Δημήτρη Καμμένου

με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν τις αποποιήσεις λόγω του φόρου κληρονομιάς, να ανέρχονται το 2015 σε 45.627.

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε στην απάντηση του, ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με το πώς θα γίνεται η εκτίμηση του ακινήτου ή η επιλογή μεταξύ των ακινήτων, που θα δίνει ο φορολογούμενος και «το πώς θα λύνονται αυτά, θα προβλέπεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες και να αποφύγουμε τη δημιουργία κινήματος Δεν ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ ».

Ο υπουργός έδωσε και ένα παράδειγμα για την διαδικασία που θα ακολουθεί λέγοντας ότι υπάρχει προβλέψει αν κάποιος χρωστάει 30.000 ευρώ στο δημόσιο και το ακίνητο που το δημόσιο θα συμφωνήσει να εκχωρηθεί για τη φορολογική υποχρέωση κάνει 50000, αυτά τα 20000 διαφορά, να μην τα χάνει ο πολίτης αλλά να υπάρχει ειδική διαδικασία ώστε ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει το δημόσιο,, είπε ο κ. Αλεξιάδης.

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε. Θέλουμε να κρατήσουμε ότι θετικό υπάρχει και να τα αλλάξουμε όλα, να μειώσουμε τη φορολογία, να κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη και θέλουμε τις όποιες αδικίες υπερβολές, αντιφάσεις υπάρχουν, να τις ξεπεράσουμε», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, όταν ο Δημήτρης Καμμένος του επισήμανε ότι τείνει να δημιουργηθεί «κίνημα ΔΕΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩ».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα