3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 2017

10:49 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ανοίγει τις πόρτες του στις 20 Ιανουαρίου 2017 στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του φιλοξενείται σε Αμαλιάδα, Γύθειο, Σπάρτη και Άργος. Περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας διετίας. Όλες οι προβολές, οι παράλληλες εκδηλώσεις και τα σεμινάρια είναι ελεύθερα για το κοινό.

«Ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό» ονομάζεται το μεγάλο αφιέρωμα του φεστιβάλ φέτος, ενώ πάνω από 30 Έλληνες και ξένοι σκηνοθέτες είναι καλεσμένοι

του Φεστιβάλ (μεταξύ των οποίων: οι Sybille Fezer, Daniel Burkholz και Vincent Förster από τη Γερμανία, οι Richard Martin-Jordan και Patrick Imhaus από τη Γαλλία (γενικός διευθυντής της TV5-Monde), οι Dale Beaumont-Brown και Lucas Jedrzejak από τη Μ. Βρετανία, οι Tony Richard Kahouche και Ali Mahmoud Tafech από τον Λίβανο, οι Sahra Assadollahi και Razavi Seyed Mohammad από το Ιράν, οι Ruslana Berndl, Thibaut Delaroche & Luca Potskhivili από την Αυστρία, η Enea Gega από την Τουρκία, οι Vadim Vitovtsev, Olga Shadrina, Svetlana Ignatenko και Olga Michi από τη Ρωσία, ο Rasesh James από την Ινδία και ο Thomas Kunstler από την Ιταλία). Το αφιέρωμα «Ανθρώπινα δικαιώματα και προσφυγικό» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους.

πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΛΙΝΕΠΑ (Ελληνο-Ινδική Εταιρεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης) με ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Δημήτρη Βασιλειάδη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και φέτος η εκπαιδευτική ζώνη (για το μαθητικό κοινό υπάρχει ειδική εκπαιδευτική ζώνη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ καθημερινά, 09:00-13:00). Συμμετέχουν στο πρόγραμμα και σκηνοθέτες, οι οποίοι βρίσκονται στις προβολές της εκπαιδευτικής ζώνης προκειμένου να συνομιλήσουν με τους μαθητές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 3 θεματικές:

Ανθρώπινα δικαιώματαΑρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιάΟικολογία

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Ειδική εκδήλωση προγραμματίζεται για τα σχολεία την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, οπότε γίνεται σύνδεση μέσω skype με κάποιον προσφυγικό καταυλισμό του Λιβάνου προκειμένου να συνομιλήσουν οι μαθητές με παιδιά πρόσφυγες της Συρίας. Τον συντονισμό έχει ο Lucas Jedrzejak από τη Μεγάλη Βρετανία, σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Ketermaya και επίσημος καλεσμένος του Φεστιβάλ.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος να περιοδεύσει σε σχολεία της Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε πιλοτικά πέρσι με μεγάλη επιτυχία, σε χωριά και κωμοπόλεις όπως τον Αριστομένη, Βαλύρα, Πύλο, Χώρα, Κορώνη και Μεσσήνη.

Φέτος, για πρώτη φορά, δίνονται και δύο βραβεία κοινού (1.000 ευρώ) για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται από το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας, τον Δήμο Αργους, την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου και το Μουσείο Ελιάς & Ελληνικού Λαδιού της Σπάρτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα