3Dvarius, ένα τρισδιάστατο βιολί

11:20 10/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν από λίγα χρόνια, ο Λοράν Μπερναντάκ, ένας μηχανικός και μουσικός από την Τουλούζη ήθελε να δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό βιολί το οποίο θα μπορούσε να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες ενός κλασικού μουσικού. Ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα του δημιουργώντας αρχικά ένα βιολί από αλουμίνιο, αλλά γρήγορα συνειδητοποίησε ότι το υλικό αυτό είναι πολύ σκληρό και δεν δουλεύεται εύκολα.

Το 2013, κατασκευάζει το πρώτο πρωτότυπο εντελώς χειροποίητο, χρησιμοποιώντας διαφανές πολυανθρακικό πλαστικό και με την βοήθεια

ενός κατασκευαστή εγχόρδων. Όμως το βιολί αυτό ήταν πολύ βαρύ κι έτσι συνέχισε να βελτιώνει την ιδέα του μειώνοντας το βάρος του με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου και ομαλοποιώντας την ροή του ήχου. Το 2016 ολοκληρώνει το δεύτερο πρωτότυπο με την χρήση της 3D-εκτύπωσης. Tον Ιούνιο του 2016, ξεκινά μια καμπάνια χρηματοδότησης (crowdfunding) στην αμερικανική πλατφόρμα Kickstarter η οποία ολοκληρώνεται με επιτυχία.

Το 3Dvarius όπως υπονοεί και το όνομά του, είναι βασισμένο στο μοντέλο των διάσημων βιολιών Stradivarius. Εκτυπώνεται ως ένα ενιαίο κομμάτι, και αποκλίνει από την παραδοσιακή μουσική τεχνολογία παραγωγής οργάνου. Επίσης, το γεγονός ότι είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά, το κάνει πιο ανθεκτικό στο πέρασμα του χρόνου. Αποτελείται από 30.000 στρώματα τρισδιάστατα τυπωμένου πλαστικού και χρειάστηκε 24 ώρες για να εκτυπωθεί.

Ο Μπερναντάκ έχει ήδη λάβει τις πρώτες προ-παραγγελίες και βρίσκεται στην φάση της παραγωγής. Παθιασμένος μουσικός ο ίδιος, είναι μέλος τριών μουσικών γκρουπ και ετοιμάζει ήδη ένα άλμπουμ. Μάλιστα, ο δημιουργός του τρισδιάστατου βιολιού είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το 3Dvarius στον διάσημο ηθοποιό Χιου Τζάκμαν στην ισπανική τηλεόραση!

ΠΗΓΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα