30.000 μαχητές με την «Οργή του Ευφράτη» στο δρόμο για τη Ράκα

10:20 7/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότεροι από 30.000 μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» ανάμεσά τους και η κουρδική πολιτοφυλακή, μπαίνουν στη μάχη της απελευθέρωσης της Ράκας, de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού κράτους.

Η διμέτωπη επίθεση σε Μουσούλη και Ράκα έχει ως σρόχο την αποδυνάμωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού κράτους που θα πρέπει να ανταποκριθούν πλέον σε δύο πεδία μάχης

Η επιχείρηση «Οργή του Ευφράτη» προετοιμαζόταν εδώ και καιρό με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον όρο να μη συμμετέχει η Τουρκία.

Η απομόνωση της πόλης είναι ο πρώτος στόχος ώστε να προετοιμασθεί επίθεση για την κατάληψη της . Όπως επισημάνθηκε στη ανακοίνωση στο πλαίσιο της επιχείρησης έχει συσταθεί από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ένα κέντρο διοίκησης για τον συντονισμό των ενεργειών με τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η επιχείρηση ξεκίνησε χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας παρά τις ουρανομήκεις διαμαρτυρίες της χώρας, η οποία φαίνεται πως χάνει το «παιχνίδι» για απομόνωση των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους κατηγορεί ως τρομοκράτες. Οι Κούρδοι του YPG, οι ένοπλες κουρδικές δυνάμεις της Συρίας, όχι μόνο συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Ράκα με την υποστήριξη της Δύσης παρά τις τουρκικές αντιδράσεις, αλλά έχουν και πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θεωρούνται οι πλέον αξιόμαχες δυνάμεις στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός ανακοίνωσε μάλιστα πως κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να αποκλειστεί η Τουρκία, προς μεγάλη διάψευση του Τούρκου πρόεδρου Ερτογάν που ισχυριζόταν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Τουρκικού κράτους θα έφθαναν μέχρι τη Ράκα.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα