21ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης

17:07 29/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 21ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή, κι ο φετινός του τίτλος είναι «ενάντια στον πόλεμο των λίγων, για την ειρήνη των πολλών«.

Το Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (στάση Σχολή Τυφλών) είναι μια διοργάνωση της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης με γενικά μηνύματα κατά των εξοπλισμών και των πολεμικών απειλών

και υπέρ της ειρήνης, καθώς και με μηνύματα για «κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη μετακίνηση για τους πρόσφυγες, ισότιμη πρόσβαση στη δημόσια υγεία, εκπαίδευση και εργασία».

«Φέτος συμμετέχουν γύρω στις 75 οργανώσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται σύλλογοι μεταναστών, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς, κινήσεις πολιτών, συλλογικότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις και πολιτιστικές ομάδες» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, Νίκος Νικήσιανης.

«Το κεντρικό μήνυμα, όπως φαίνεται από το σύνθημα του φεστιβάλ, αφορά τον πόλεμο αλλά και τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, λόγω του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Θέλουμε να δώσει ένα στίγμα ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Στεκόμαστε ενάντια σε όλα τα κράτη που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους πόρους και τα συμφέροντα στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους. Δεν το θεωρούμε άμοιρο ευθυνών» τονίζει ο κ. Νικήσιανης.

Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες, θέατρα, προβολές, εργαστήρια, συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις σε μια θεματολογία που καλύπτει μια ευρύτητα ζητημάτων, από το Μακεδονικό, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό μέχρι την αλληλεγγύη των λαών, τα σχολικά βιβλία, την ιδιωτικοποίηση του νερού, το Μεσανατολικό, τις εξορύξεις χρυσού και πετρελαίου, τους εργατικούς αγώνες, τους πλειστηριασμούς κ.ά. Οι πολιτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις ξεκινούν στις 7 το απόγευμα, ενώ οι θεατρικές εκδηλώσεις και οι χοροί στις 8 και οι συναυλίες και προβολές στις 10 το βράδυ.

Στο μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συμμετέχουν τα ακόλουθα σχήματα και καλλιτέχνες: Τα παιδιά από τη Βόλβη, Taburo Bota, Electro Balcana, Treez, Πλαν Ώδειες, Διώνη, Cantabile, Άγγελοι του Τσιτσάνη, Μάκης Μπακλατζής, Γιάννης Δανίτσας, Arrow Beatbox, Renovatio, Bluebeat Company, One Drop Forward, Bailemos, BB5 Percussion System, Αντάμα, Φάρος Μusic Band, Ρουμπαγιάτ, Θάνος Παπαγεωργίου, Βασιλεία Τζίνα, Βασίλης Στόλης, Αντώνης Τενεκετζής, Usurum, Eκμέκ, Ετέ, Low Treble, Άιντε ψιλά ψιλά, Blue Maren, Λαϊκότροπον και Πλήρει Ντάξει.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα