Ζητούν από τους σεισμοπαθείς της Λέσβου ΕΝΦΙΑ για τα μπάζα

11:04 10/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Τα γκρεμισμένα καλούνται να πληρώσουν οι σεισμόπληκτοι της Λέσβου, καθώς την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, λήγει η περίοδος της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που βρίσκεται από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου η Λέσβος και οι πολίτες του νησιού θα πρέπει να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι θα έπρεπε να πληρώσουν τις οφειλές τους, αυτό που αγνοούσαν ήταν ότι ανάμεσα σ’ αυτά που θα καλούνταν να πληρώσουν είναι και ο ΕΝΦΙΑ 2017.

Τέλος

Ιουλίου, λίγες μέρες μετά τον σεισμό της Κω η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενημέρωσε για την πρόθεση του Μαξίμου να απαλλάξει τους σεισμόπληκτους της Λέσβου και Κω για τα έτη 2017 και 2018 από τον ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον αυτούς που είχαν υποστεί ζημιές στα σπίτια τους.

Στις 5 του Σεπτέμβρη έγινε γνωστό από τον συντονιστή για τα θέματα σεισμού Βασίλη Τεντόμα ότι «Από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γίνεται η σχετική προετοιμασία του ηλεκτρονικού συστήματος ώστε να δέχεται τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ βάσει των δικαιολογητικών (που και αυτά θα καθοριστούν με σχετική εγκύκλιο) που θα προσκομίζουν στη ΔΟΥ Λέσβου οι ιδιοκτήτες σεισμόπληκτων κτιρίων».

Ο χρόνος όμως πέρασε οι ρυθμίσεις αυτές δεν πέρασαν μέσα στο σύστημα taxis και μόλις χθες οι σεισμόπληκτοι συνειδητοποίησαν ότι την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και για τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια, δηλαδή και για αυτά που έχουν πέσει ή είναι ακατοίκητα λόγω ζημιών. Τέτοια σπίτια υπάρχουν διάσπαρτα στα Πλωμαριτοχώρια στο Λίσβόρι στον Τρύγωνα στον Πολιχνίτο αλλά ιδιαίτερα στη Βρίσα που αφορά 550 σπίτια.

Οι σεισμόπληκτοι πρέπει τώρα να πληρώσουν τις τρεις πρώτες δόσεις Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου και να περιμένουν είτε να συμψηφιστούν με άλλες τους οφειλές , είτε να τους επιστραφούν , όποτε τους επιστραφούν, αν δεν έχουν άλλα χρέη στο ελληνικό δημόσιο.

Όσοι δεν τα πληρώσουν θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα, η οφειλή θα χαρακτηριστεί ληξιπρόθεσμη και θα αρχίσει η προσαύξηση για κάθε μήνα καθυστέρησης κατά 0,73% στο ύψος της δόσης . Επιπλέον θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε, σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα 2 μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί (12/12). Για παράδειγμα για ένα σπίτι που η κάθε δόση είναι 100 ευρώ , η προσαύξηση είναι 0,73 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ αν το θέμα δεν διευθετηθεί μέχρι το Φεβρουάριο το πρόστιμο θα αυξηθεί.

Πηγή: era-aegean.gr, η φωτό από το lesvosnews.net

The post Ζητούν από τους σεισμοπαθείς της Λέσβου ΕΝΦΙΑ για τα μπάζα appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα