Υπόθεση «χαράτσι» ή όταν το κράτος αδειάζει το κράτος

01:58 18/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Για τους πολίτες ήταν ο φόρος που εξόργισε όσο κανείς άλλος. Η ξαφνική του ανακοίνωση από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη, ο αμφιλεγόμενος τρόπος υπολογισμού του αλλά και –κυρίως- η ένταξή του στα τιμολόγια της ΔΕΗ υπό την απειλή διακοπής του ρεύματος, έκαναν το τέλος ακινήτων

τον πιο επαχθή φόρο της δεκαετίας.

Για τις κυβερνήσεις που πέρασαν, πάλι, ήταν ο πιο κοστοβόρος πολιτικά, αλλά, ταυτόχρονα, και ο πιο επιτυχημένος από τους φόρους που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Έφερε –και φέρνει- γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα γεμίζοντας τα ταμεία του κράτους σε οριακές στιγμές για τα δημόσια οικονομικά.

Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι η είσπραξή του δε γίνεται από τους κρατικούς μηχανισμούς, αλλά από τους αξιόπιστους μηχανισμούς είσπραξης της ΔΕΗ.
Η ροή του φρέσκου χρήματος, μάλιστα, δεν σταμάτησε ούτε όταν, απολύτως αναμενόμενα, η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος αποσυνδέθηκε από την καταβολή του τέλους μετά από βροχή προσφυγών.

Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο οικονομικών τρέμει τώρα στην ιδέα ότι μπορεί να κληθεί να αναλάβει το ίδιο τη συγκομιδή του από τους φορολογούμενους, μετά την πολυσυζητημένη απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Αθηνών, που, επίσης αναμενόμενα, απεφάνθη ότι η ΔΕΗ παρανόμως περιλαμβάνει στους λογαριασμούς της και εισπράττει το φόρο. Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα όμως αυτής της χώρας μπορεί να σε τρελάνει…

Η κίνηση του Γιάννη Στουρνάρα να δώσει εντολή στη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το χαράτσι με τις πλάτες του δημοσίου, παρά τη δικαστική απόφαση, προκάλεσε δικαίως σωρεία αντιδράσεων. Μπορεί θεσμικά ένας υπουργός να καλεί έναν οργανισμό να κλείσει τα αυτιά σε μία δικαστική απόφαση για λόγους δημοσίου συμφέροντος; Οι νομικοί του υπουργείου οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά πως όχι, παρόλα αυτά δε φρόντισαν εγκαίρως να προσφύγουν στον Άρειο Πάγο και να θωρακίσουν το Γιάννη Στουρνάρα νομικά πριν δώσει οποιαδήποτε εντολή

Πέρα, όμως, και πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία που προδίδει την βαθιά αγωνία του υπουργείου για την πορεία των εσόδων, θα πρέπει κανείς να απομονώσει την σοκαριστική παραδοχή της ανικανότητας των κρατικών μηχανισμών να συλλέξουν το περίφημο «χαράτσι».

Μία παραδοχή εξοργιστική, για όλους τους Έλληνες που στενάζουν μέσα στη μέγγενη της κρίσης. Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της καταιγίδας, έπειτα από τρεις κυβερνήσεις και τέσσερις υπουργούς οικονομικών, το κράτος εξακολουθεί να μην μπορεί να εξασφαλίσει την είσπραξη ενός φόρου, κάνοντας μάλιστα φειγ βολάν την ανικανότητά του!

Δεν μπορεί, λοιπόν, κανείς παρά να αναρωτιέται: Αν επισήμως το υπουργείο οικονομικών δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του για την είσπραξη ενός φόρου, τι μπορεί, άραγε να περιμένει κανείς στο καυτό πεδίο της φοροδιαφυγής;

Follow on Twitter: @SiaKossioni

Keywords
Τυχαία Θέματα