Ξεκάθαρη νίκη Ρούτε και της Ευρώπης – Αύξησε έδρες ο Βίλντερς

09:01 16/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Ξεκάθαρη νίκη πέτυχε ο Μαρκ Ρούτε υποψήφιος του φιλελεύθερου VDD στις ολλανδικές εκλογές κερδίζοντας το 22,1% με καταμετρημένο το 93% των ψήφων και 33 έδρες. Δεύτερος ήρθε ο ηγέτης της ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς με 13,1% και 20 έδρες και αν και απογοητεύθηκε για την ήττα του ωστόσο ο ίδιος επεσήμανε ότι αύξησε τις έδρες του.

Στην τρίτη θέση είναι στο 12,6 % το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDA). Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 12,1% (D66).

Πανωλεθρία υπέστη

το κόμμα του Ντάισελμπλουμ ενώ μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι Πράσινοι με 9,1%.

Σε μετεκλογική συγκέντρωση κι ενώ διαφαινόταν η νίκη του ο Μασρκ Ρούτε δήλωσε: «Αυτή αποτελεί επίσης και ένα βράδυ όπου η Ολλανδία, μετά το Brexit, μετά τις αμερικανικές εκλογές, είπε «στοπ» στον κακής ποιότητας λαϊκισμό».

Επίσης, ο Βίλντερς είπε έξω από το γραφείο του στη Βουλή, «Θα προτιμούσα να είμαι το μεγαλύτερο κόμμα (αλλά) κερδίσαμε έδρες. Αυτό το αποτέλεσμα μας κάνει περήφανους«.

Αυτό που εντυπωσίασε ήταν η σημαντική προσέλευση ψηφοφόρων που άγγιξε το 82% παρά τη μεγάλη ανησυχία για αποχή. Όπως αναφέρουν τα ολλανδικά μέσα, μόλις έκλεισαν γραφεία και καταστήματα, οι πολίτες προσήλθαν μαζικά για να ψηφίσουν θέλοντας να στείλουν μήνυμα κατά του λαϊκισμού.

Αυτή ήταν η πρώτη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Ευρώπη και ακολουθεί η Γαλλία.

Να σημειωθεί ότι ο Μαρκ Ρούτε επωφελήθηκε σημαντικά από τη διπλωματική κρίση με την Τουρκία και τη σθεναρή του στάση απέναντι στην τουρκική επιθετική ρητορική.

Keywords
Τυχαία Θέματα