«Βράζει» το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών -Κοινή στάση ή διάσπαση;

16:04 17/1/2019 - Πηγή: Aixmi

Τελευταία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορερικές απόψεις, που επικρατούν στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα καταβληθεί στη συνεδρίαση τού διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου το απόγευμα. Όπως φαίνεται και από τις δημόσιες δηλώσεις των 5 βουλευτών, αλλα και των 2 ευρωβουλευτών, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία. Θα δέχονταν, όμως, να απόσχουν ή να δηλώσουν «παρών» αν συμφωνούσαν σε κάτι τέτοιο και οι άλλοι τρεις.

Ο Σπύρος Λυκούδης θεωρεί

θετική τη Συμφωνία, πιστεύει πως πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, όμως αμφιταλαντεύεται για τη θέση που θα λάβει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, δεν μπορεί να αγνοήσει το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και το γεγονός ότι κάθε θετική ψήφος ενδέχεται να προσμετρηθεί συμβολικά ως στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, για την οποία έχει αρνητική γνώμη. Αυτή τη στιγμή είναι πιο κοντά στην αποχή ή στο παρών, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς έχουν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και αναζητούν τρόπο να το εκφράσουν και στη Βουλή, χωρίς όμως να κατηγορηθούν ότι βάζουν «πλάτη» στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ψηφίσουν ΝΑΙ, όπως τους προτρέπουν οι ευρωβουλευτές Μιλτιάδης Κύρκος και Γιώργος Γραμματικάκηςq Η χθεσινή ομιλία Θεοδωράκη έδειξε ότι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Ιδιαίτερα η αναφορά του ότι «θετική ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση».

Τόσο ο επικεφαλής τού Ποταμιού όσο και ο αντιπρόεδρος Μαυρωτάς ξέρουν, ωστόσο, πως τυχόν θετική τους ψήφο θα προκαλέσει ρήγμα και ενδέχεται να οδηγήσει σε ανεξαρτητοποίηση των Ψαριανού-Αμυρά. Έτσι, το Ποτάμι θα έχει μόνο τρεις βουλευτές και θα πάψει να θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα έως τις εκλογές, με αποτέλεσμα ο κ. Θεοδωράκης να μη μπορεί να μιλά ως αρχηγός κόμματος στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Mε αυτά τα δεδομένα είναι σαφής η δυσκολία προσέγγισης των διαφορετικών απόψεων. Ίσως η θέση της αποχής ή του παρών να μπορούσε να αποτελέσει κοινό τόπο, μιας που δεν θα εμπόδιζε την υπερψήφιση της Συμφωνίας. Θα μπορούσε να λάβει από 149 έως 151 ψήφους. To δεύτερο στην περίπτωση που δηλώσουν ΝΑΙ ο διαγραφείς από τους ΑΝΕΛ υφυπουγός Βασίλης Κόκκαλης (έως τώρα είναι στο ΟΧΙ) και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ (διαπραγματεύεται με τη Φώφη Γεννηματά). Ακόμη και αν οι θετικές ψήφοι είναι τελικά 149, η Συμφωνία θα εγκριθεί, αλλά θα αποδυναμωθεί πολιτικά η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών.

The post «Βράζει» το Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών -Κοινή στάση ή διάσπαση; appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα