Βούτσης: Δεν θα ψηφιστούν προληπτικά μέτρα

18:31 5/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Και ενώ η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσιζε την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου το Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας με δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει ψήφιση προληπτικών μέτρων.

«Έχουμε πει ότι σ’ αυτή την Βουλή μέτρα συγκεκριμένα εκ προοιμίου, προληπτικά μέχρι το 2018, δεν πρόκειται να έρθουν για

ψήφιση», ανέφερε και επεσήμανε πως από τη Βουλή θα περάσει όχι μόνο ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης, αλλά και η διαχείριση του μηχανισμού.

«Δεν πρόκειται να πούμε ότι μόνος του ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» υπογράμμισε και επικαλούμενος το παράδειγμα του Γ. Παπακωνσταντίνου, με την εξουσιοδότηση που έλαβε το 2010 μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου, είπε ότι «αυτό είναι αντισυνταγματικό».
«Μη ζούμε με την ιδέα ότι είναι ένας αυτοματισμός που θα περάσει έξω από το κοινοβουλευτικό σύστημα» δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διέψευσε τα σενάρια ότι θα ζητηθεί να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία για τη συμφωνία της αξιολόγησης.

Για τη διαπραγμάτευση ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας, μία αλληλοκατανόηση και κατανόηση μεγαλύτερη απ’ ό,τι στο παρελθόν. Με το ΔΝΤ έχει διευκρινιστεί ότι δεν είμαστε εμείς το εμπόδιο, αλλά η διαφωνία του με τους θεσμούς για τα υπόλοιπα θέματα».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στις παρούσες συνθήκες, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για το Eurogroup, αλλά είναι μέρος της συμφωνίας και η κυβέρνηση πιστεύει ότι ενισχύει τις θέσεις των εκπροσώπων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα