Βασιλειάδης: Ο νέος νόμος για τις off shore διορθώνει το νομικό κενό

11:45 30/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο νέος νόμος για τις offshore εταιρίες διορθώνει το νομικό κένο που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αντιπολίτευση.

Όπως εξήγησε, το 2010 είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες βουλευτών και άλλων κατηγοριών,

που υποβάλλουν φορολογική δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά ο νόμος ήταν ασαφής με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.

Ο νέος νόμος «διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους» επεσήμανε ο κ. Βασιλείαδης, και πρόσθεσε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου (Greco). Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε: «φωνάζει ο κλέφτης».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε, εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών ενώ ο νόμο για το πόθεν έσχες έγινε πιο αυστηρός και αποτελεσματικός.

Στον απόηχο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης- αντιπολίτευσης για τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται μεταξύ άλλων στις εξωχώριες εταιρείες, ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε πως νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών για το πόθεν έσχες.

Μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση ο Γιώργος Βασιλειάδης τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης απαγόρευση στο να έχει κάποιος τα χρήματά του στις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, που αναγνωρίζεται από το υπουργείο οικονομικών και ανανεώνεται κάθε χρόνο».

«Δεν γίνεται καμία διάκριση ότι μόνο οι βουλευτές μπορούν να πάνε τα χρήματά τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο Γιώργος Βασιλειάδης και ανέφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα με τα νησιά Κέυμαν, τα οποία αφαιρέθηκαν φέτος από την μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, διότι η Βρετανία εγγυήθηκε ότι θα δίνει στοιχεία στις φορολογικές αρχές.

«Αν κάποιος είχε εταιρεία στα νησιά Κέυμαν το 2015, 2014, 2013, προφανώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν γιατί τα νησιά ήταν στη μαύρη λίστα (του ΟΟΣΑ). Αν κάποιος θέλει να δηλώσει με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση μια εταιρεία, που δεν την δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια έκανε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, με ό, τι συνέπειες έχει αυτό. Αλλά αν έρθω και πω ότι εξαιρούνται οι βουλευτές από το να έχουν εταιρείες σε χώρες με προνομιακό καθεστώς, μολονότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, τι θα γίνει με κάποιον που έχει μια εταιρεία στη Βουλγαρία, που είναι ευρωπαϊκό έδαφος; Όταν αυτός πάει στη δικαιοσύνη, ούτε καν στη δικαιοσύνη δεν θα φτάσει η υπόθεση. Στις ελεγκτικές Αρχές θα πάει πρώτα, στην επιτροπή για το πόθεν έσχες και θα καταρρεύσει».

Υπενθύμισε επίσης ότι οι Αρχές τον τελευταίο χρόνο βάζουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. «Μιλάμε για ηλεκτρονικές δηλώσεις, ειδικό εισαγγελέα για το πόθεν έσχες, απαγόρευση καθυστέρησης πάνω από ένα μήνα στην υποβολή δήλωσης με πρόστιμο, απαγόρευση διόρθωσης στοιχείων πέρα από ένα μήνα, υποχρέωση να δηλώσουμε τα κινητά, τις θυρίδες τα τιμαλφή και ειδικά για τους πολιτικούς υποχρέωση να δηλώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους. Πρώτη φορά οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν βεβαιώσει από τη λίστα Λαγκάρντ πάνω από 300 εκατ. ευρώ και τώρα μπαίνουμε στη λίστα Μπόργιανς».

Keywords
Τυχαία Θέματα