Βαρουφάκης: Mε απείλησαν με έλεγχο κεφαλαίων αν δεν υπέγραφα το Μνημόνιο

12:51 4/6/2015 - Πηγή: Aixmi

O Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το κλίμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, για το πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, για την τακτική που ακολουθούν οι δανειστές αλλά και για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Υπάρχει καλή χημεία που πάντα βοηθάει. Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά στο ΔΝΤ»,

είπε και πρόσθεσε: «Οι ίδιοι γνωρίζουν καλά ότι δεν είναι δυνατόν να προσυπογράψουμε μια συμφωνία όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο». Εκτίμησε μάλιστα , ότι θα έχουμε συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια μάλιστα δήλωσε πως ο ρόλος που παίζει ο Γιούνκερ είναι να συνθέσει τις προτάσεις των δανειστών και η συμφωνία να δίνει μια προοπτική στην Ελλάδα.

«Όσο πιο κοντά πλησιάζεις στο τέλος, τόσο πιο πολύ σκληραίνει η στάση της άλλης πλευράς. Στόχος της σκλήρυνσης δεν είναι η δική μας υποχώρηση αλλά η σύγκλιση μεταξύ τους» είπε, αποφεύγοντας να απαντήσει με ένα ναι ή ένα όχι για το αν θα πληρωθεί αύριο η δόση στο ΔΝΤ

«Ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ερωτήματα. Θα πω ότι πάντα γίνεται προσπάθεια οι υποχρεώσεις μας να εξυπηρετηθούν κανονικά».

Σχετικά με την αύξηση του ΦΠΑ ο υπουργός δήλωσε πως «Η Ελλάδα δεν ζητάει να πάει άμεσα ο ΦΠΑ στο 11%. Δεν θα αλλάξει τίποτα πριν τον Σεπτέμβρη. Είναι δυνατόν να αλλάξουμε τον ΦΠΑ στα νησιά μέσα στο καλοκαίρι; Θα είναι σαν να αυτοκτονούμε. Η νησιωτικότητα είναι μέρος του Συντάγματός μας. Αν αποφασίσουν να καταργήσουν την έκπτωση του 30% στα νησιά θα το ισοφαρίσουμε με κάτι άλλο. Θα αποζημιωθούν οι νησιώτες μας. Λέμε ότι στα νησιά έχουν χαμηλό ΦΠΑ αλλά οι μεταφορές δεν έχουν. Η νησιωτικότητα θα παραμείνει ιερή.»

Ενώ τέλος, για το θέμα με την Έλενα Παναρίτη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο διορισμός της ως εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε:«Η πρόταση για τον διορισμό της κας Παναρίτη ήταν δική μου και του Γιώργου Σταθάκη. Περάσαμε μια σειρά από διαπραγματευτικά καναμε κάποιες συνεντεύξεις και κρίναμε ότι είναι ιδανική για την διοικητική αυτή θέση. Εγώ επέμεινα και ο πρωθυπουργός την στήριξε αλλά μέσα στον ορυμαγδό που έγινε τελικά δεν ευοδώθηκε».

Keywords
Τυχαία Θέματα