Τι αλλάζει στο νόμο Κατσέλη

11:03 4/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η νέα γενιά των «κόκκινων» και προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες, η οποία σε ποσά από τον Ιανουάριο έως και σήμερα κινείται κοντά στα 4,5 δισ. ευρώ και πλήττει τόσο τα επιχειρηματικά όσο και τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Το ζήτημα απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς η κατάσταση,

μετά τη σχετική ηρεμία του Μαρτίου, επιδεινώθηκε τον Απρίλιο και πολύ περισσότερο τον Μάιο.

Η πολυμελής ομάδα εργασίας που συνεστήθη καλείται να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομίας τις περιμετρικές αλλαγές αναφορικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις στο νόμο Κατσέλη, τον πτωχευτικό κώδικα, το νόμο Δένδια και τον Κώδικα Δεοντολογίας ώστε να βελτιωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι παραπάνω αλλαγές, αλλά και το θέμα των νέων ορίων προστασίας πρώτης κατοικίας θα απασχολήσουν την ομάδα εργασίας η οποία καλείται να εισηγηθεί «έναν ολιστικό στρατηγικό σχεδιασμό διαχείρισης», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Προτεραιότητα έχει το θέμα της τροποποίησης του νόμου Κατσέλη, ώστε να μειωθούν οι χρόνοι εκδίκασης των χιλιάδων αιτήσεων υπαγωγής και να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια.

Οι παρεμβάσεις δεν αναμένεται να διαφέρουν πολύ από εκείνες που είχε προτείνει η προηγούμενη κυβέρνηση στο περιβόητο “e mail Χαρδούβελη” και κινούνταν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης των ημερομηνιών εκδίκασης των αιτήσεων και το «ξεσκαρτάρισμα’ από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που είχαν συζητηθεί πέρυσι ήταν:

– η χρονική μεταφορά της εκδίκασης όλων των εκκρεμών αιτήσεων (σ.σ. ξεπερνούν τις 100.000) υπαγωγής στον νόμο σε κεντρικά Ειρηνοδικεία της χώρας και κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκης με παράλληλο επαναπροσδιορισμό των ημερομηνιών εκδίκασης ειδικά για όσες είχαν προσδιοριστεί μετά το 2017.
– η προσωρινή αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη (π.χ. πλειστηριασμοί) αποκλειστικά για την κύρια κατοικία
-ο προσδιορισμός της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής δόσης μέχρι την εκδίκαση που σήμερα είναι στο 10% του εισοδήματος, με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης και την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη
-την ενίσχυση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κ.α..

Σε ότι αφορά τα καθυστερούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η βάση της διαχείρισής τους από τις τράπεζες θα παραμείνει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας που σε συνδυασμό με τον ορισμό του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και τα «ελάχιστα όρια διαβίωσης», θα αποτελεί το πλαίσιο διευθέτησης του προβλήματος για την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών.

Αντίστοιχα για τις επιχειρήσεις θα ισχύσει και θα τεθεί σε εφαρμογή σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο «νόμος Δένδια» που προβλέπει οριζόντιες ρυθμίσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λύσεις που φτάνουν μέχρι το κούρεμα και την μετοχοποίηση απαιτήσεων από τους πιστωτές για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

Ενδιάμεσος δημόσιος φορέας διαχείρισης δανείων θα δημιουργηθεί με σκοπό την αντιμετώπιση των πιο «δύσκολων» κατηγοριών κόκκινων δανείων, ενώ για το σκοπό αυτό θα προηγηθεί μελέτη που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος με σκοπό να καθορίσει το είδος και την αξία των δανείων που δεν μπορούν να διευθετηθούν με βάση τα ήδη θεσπισμένα εργαλεία διαχείρισης των τραπεζών.

Οι εισηγήσεις για κάθε επιμέρους θέμα θα αρχίσουν να υποβάλλονται πολύ σύντομα καθώς ατύπως έχει υπάρξει προεργασία. Στόχος είναι οι εισηγήσεις να έχουν κατατεθεί πριν το τέλος του μήνα ώστε σε συμφωνία με τους Θεσμούς να ψηφισθούν και οι σχετικές αλλαγές.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από 13 τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά. Το πλήθος των μελών οφείλεται κυρίως στο να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και της Αντιπροεδρίας.

Πρόεδρος της ομάδας εργασίας ορίστηκε ο κ. Δημήτρης Λιάκος, επιστημονικός συνεργάτης της Αντιπροεδρίας ενώ στην ομάδα θα συμμετέχει επίσης η κα Κερασίνα Ραυτοπούλου ως εκπρόσωπος της Αντιπροεδρίας.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών συμμετέχουν στην ομάδα με δύο και τρία τακτικά μέλη, αντίστοιχα, ενδεικτικό της διατήρησης των ισορροπιών.

Το ΤΧΣ συμμετέχει στην επιτροπή ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ από πλευράς τραπεζών ως αναπληρωματικά μέλη συμμετέχουν οι επικεφαλής των υπερδιευθύνσεων για τα NPLs.

Πηγή: marketnews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα