Τζανακόπουλος: Tο πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας

14:04 27/7/2017 - Πηγή: Aixmi

«Έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, το πρώτο βήμα, για την υλοποίηση μιας στρατηγικής η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος, και στο να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία» δήλωσε μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «Τις τελευταίες

εβδομάδες μετά την 15η Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία αλλά και μεγάλη μερίδα του αντιπολιτευόμενου τύπου προσπαθούν να βρουν διάφορα ζητήματα στα οποία θα στήσουν μια αντιπολιτευτική ατζέντα που θα στοχεύει στο να δημιουργεί την εντύπωση ότι γενικώς τα πράγματα είναι αποσταθεροποιημένα».

«Στην ίδια λογική αποσταθεροποίησης και υποτιθέμενης έντασης η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, δεν νομίζω όμως ότι μπορεί να τα καταφέρει, η εικόνα της κοινωνίας αυτή της στιγμή δεν έχει καμία σχέση με αυτό, και νομίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας το καταλαβαίνει» ανέφερε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «Έχουμε κάνει ένα αποφασιστικό βήμα, το πρώτο βήμα, για την υλοποίηση μιας στρατηγικής η οποία τον Αύγουστο του 2018 θα μας οδηγήσει στην οριστική ανάκτηση της πρόσβασης μας στις αγορές χρήματος».

«Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα έτσι ώστε να ανακτήσουμε την οικονομική μας κυριαρχία, και στη συνέχεια να έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης, όπως κάνουμε και μέχρι σήμερα» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι «έχουμε μπροστά μας άλλον ένα χρόνο, μια ακόμη αξιολόγηση, στην οποία πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί έτσι ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και να μην έχουμε περαιτέρω αναταράξεις στην ελληνική οικονομία».

Για το αν είναι δυνατό να «βγει» το πρόγραμμα και ταυτόχρονα να κρατηθεί η κοινωνία όρθια ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι αυτός είναι ο στόχος, «και νομίζω ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, από τη μια μεριά τεχνοκρατικά οι στόχοι του προγράμματος βγαίνουν, από την άλλη μεριά όσον αφορά την κοινωνία κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να αμβλύνουμε συνέπειες, και σε πολλές περιπτώσεις να βελτιώσουμε τη θέση ανθρώπων που την τελευταία πενταετία βρίσκονταν στο κοινωνικό περιθώριο».

Το γεγονός ότι έχουμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας, καθώς και το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώνουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, πρέπει να πιστωθεί στην κυβέρνηση, ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι «Υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές στοχεύσεις, από τη μια μεριά η Νέα Δημοκρατία θέλει πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας, στην οποία θα είναι πλήρως ανεξέλεγκτη η εργοδοσία, γιατί κατά την άποψη της δημιουργεί κίνητρα για επενδύσεις. Η σημερινή κυβέρνηση επί της αρχής έχει μια εντελώς διαφορετική τοποθέτηση, λέει ότι μια ρυθμισμένη αγορά εργασίας είναι και οικονομικά αποτελεσματικότερη αλλά και κοινωνικά αναγκαία».

Αναφορικά με τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις «δώσαμε ένα πολύ μεγάλο αγώνα και μετατρέψαμε το ζήτημα για πρώτη φορά σε κεντρικό ευρωπαϊκό ζήτημα, όταν όλη η Ευρώπη συζητούσε επί σειρά ετών για την ανάγκη για περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, φτάσαμε σε ένα σημείο η μισή Ευρώπη να μιλά για την ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για μια μεγάλη μετατόπιση και για επιτυχία της κυβέρνησης που κατάφερε να το βάλει στην ατζέντα».

Σε πρακτικό επίπεδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό που καταφέραμε είναι να νομοθετηθεί τώρα ότι οι Αρχές που κάνουν τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις αποτελεσματικές, και τις μετατρέπουν σε ένα θεσμό που μπορεί να παράγει αποτελέσματα, να επανέλθουν από την 1η Σεπτέμβρη του 2018. Όπως έχει ανακοινωθεί θα υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις και δέσμες άλλων πρακτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων που θα βελτιώνουν την κατάσταση στην αγορά εργασίας».

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αποτίμηση του 2015 πρέπει να γίνει πολιτικά, κοινωνικά, με όρους συσχετισμών και όχι με όρους προσωπικών επιδιώξεων και στρατηγικών.
Στο θέμα της δικαιοσύνης ο Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «προφανώς η κριτική σε αποφάσεις που δε συνάδουν με το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά και υποχρέωση, όχι μόνο του πολιτικού κόσμου αλλά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτό οι αποφάσεις είναι δημόσιες».

Σε σχέση με τη συζήτηση γύρω από τη δικαιοσύνη ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει για άλλη μια φορά την εντύπωση ότι η Αριστερά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ταυτίζεται με ολοκληρωτικές βλέψεις, αλλά είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον στη δυτική Ευρώπη η μοναδική πολιτική δύναμη που έθεσε τη δημοκρατία σε κίνδυνο ήταν οι δυνάμεις της δεξιάς».

Τέλος, ερωτώμενος για το «εμπάργκο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα στελέχη της να παραβρεθούν στα περιφερειακά συνέδρια που διοργανώνονται στις 13 Περιφέρειες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν θα σχολιάσω τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Μπακογιάννης σεβόμενος τον θεσμικό του ρόλο θα παραστεί στο συνέδριο. Η προσπάθεια δεν έχει να κάνει με κυβερνητικές επιδιώξεις αλλά με έναν στόχο να συζητηθεί και να σχεδιαστεί το αναπτυξιακό μέλλον κάθε περιφέρειας. Σε αυτή τη συζήτηση η αυτοδιοίκηση πρέπει να παίξει κεντρικό ρόλο».

Keywords
Τυχαία Θέματα