Τσίπρας στη Le Figaro: Τέλος της περιπέτειας τον Αύγουστο 2018

11:31 24/11/2017 - Πηγή: Aixmi

Από το Παρίσι όπου βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη βράβευσή του από το Politique Internationale αλλά και τον δικηγορικό σύλλογο, έδωσε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro , υπό τον τίτλο «Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για το προσφυγικό τονίζοντας ότι μόνη η Αθήνα δεν μπορεί να βρει λύση

στην προσφυγική κρίση. Επίσης σημείωσε το κοινό όρμα για την Ευρώπη με τον Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και κάλεσε επενδυτές στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός φάνηκε αισιόδοξος ότι η περιπέτεια για τη χώρα θα τελειώσει τον Αύγουστο του 2018 κα ιυπογράμμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού:

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και κυρίως ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν λάθη τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την ευρωπαϊκή. Και εμείς επίσης έχουμε πληρώσει σκληρά γι’ αυτό.

Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, με τη βούληση του λαού, είχα σαφή εντολή να ακολουθήσω μια άλλη κατεύθυνση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Κάποιοι πίστευαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Αλλά μπορέσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Συλλογικά αποφύγαμε τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και να διαψεύσουμε αυτούς που είχαν προετοιμάσει αυτό το σενάριο.

Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, ενώ για το 2018 οι προβλέψεις είναι στο 2,5%. Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με όλες τις ελληνικές ενεργές δυνάμεις για να τελειώσει αυτή η «περιπέτεια» τον Αύγουστο του 2018. Για πρώτη φορά, νομίζω ότι αυτό δεν είναι πλέον ένα όνειρο».

Σχετικά με τις απόψεις του για την Ευρώπη και το κοινό του όραμα με τον Εμανουέλ Μακρόν, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει ελκυστική για τους νέους. «Ο Εμανουέλ Μακρόν κι εγώ έχουμε διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά σημεία εκκίνησης, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους νέους, πρέπει να τους προτείνει σχέδια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος ο πιο ισχυρός και ο πιο πειστικός επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία.

Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με σοβινισμό και εθνικισμό. Πρέπει συγχρόνως να προστατεύουμε και να μοιραζόμαστε την κυριαρχία μας. Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι φιλοευρωπαίος, όλοι είμαστε φιλοευρωπαίοι. Σε ορισμένα σημεία ακολουθεί μια διαφορετική πορεία από τη δική μου αλλά σέβομαι τις απόψεις του. Σήμερα, θεωρώ ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί μια ευκαιρία να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρώπης«.

Αναφορικά με τις επενδύσεις υπογράμμισε: «Η φύση μισεί το κενό. Εξηγούμαι: αυτά τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη είχε ως προτεραιότητα να επιβάλει στους Έλληνες μια τιμωρία μέσω της λιτότητας. Δεν υπήρχε ζήτημα επενδύσεων. Για άλλους, η Ελλάδα ήταν πολύ ελκυστική, και οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία για να επενδύσουν. Όπως γνωρίζουμε όποιος παίρνει ρίσκα μπορεί να επιτύχει. Μετά από επτά χρόνια κρίσης, οι ευρωπαίοι επενδυτές, και οι Γάλλοι πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι προοπτικές είναι πολύ θετικές, πραγματοποιήσαμε ορισμένες πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Καμία άλλη χώρα στην ήπειρο δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχουμε δυνατότητες να αναπτύξουμε την ενέργεια, τις υποδομές, τα logistics, τις επικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, με ένα δυναμικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Και φυσικά, έχουμε ένα εξαιρετικό κλίμα για τον τουρισμό. Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία, άλλοι το κατανοούν. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει αυτό το κενό που έχει αφήσει«.

Ενώ για την προσφυγική κρίση είπε: «Τα νησιά μας επωμίστηκαν το βάρος για όλη την Ευρώπη. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η πιο σημαντική μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε να σταματήσει η φρίκη αυτών των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα, υποδεχόμαστε περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν σε καλές συνθήκες, με πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το σχολείο. Είμαι περήφανος για αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων ενώ οι διαδικασίες ασύλου είναι χρονοβόρες«.

Όσο για τα μέτρα που λήφθηκαν ενόψει χειμώνα σχολίασε: «Έχουμε χρηματοδοτήσει την ενοικίαση κατοικιών για να στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε μόνοι μας«.

The post Τσίπρας στη Le Figaro: Τέλος της περιπέτειας τον Αύγουστο 2018 appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα