Τσίπρας σε Τουρκία: Θερμό επεισόδιο; Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας

18:11 23/3/2018 - Πηγή: Aixmi

Μήνυμα στην Τουρκία να κατεβάσει τους επιθετικούς τόνους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι δεν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο αλλά προβληματίζεται, και υπογραμμίζοντας ότι όποιος προκαλέσει θερμό επεισόδιο θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του.

«Δεν

φοβόμαστε και δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει την αίσθηση του φόβου, γιατί έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε θα ήταν σαν να πυροβολεί τα δικά του πόδια. Μπορεί οι γείτονες μας να είναι φωνακλάδες, αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους. Η στήριξη που δέχτηκε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι ένα δείγμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, το οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά. Δεν φοβόμαστε αλλά ταυτόχρονα προβληματιζόμαστε γιατί σήμερα θα έπρεπε να συζητάμε άλλα πράγματα. Απευθύνω έκκληση στην άλλη πλευρά, αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και θα πρέπει να σοβαρευτεί. Το μήνυμα καταδίκης τής στάσης της στο Αιγαίο από το Ερωπαϊκό Συμβούλιο είναι το πιο ισχυρό που έχει υπάρξει ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, αποκάλυψε ότι οι έλαβε εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους ότι θα θέσουν το θέμα στην Ευρωτουρκική Σύνοδο τής Βάρνας.

«Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα σε διμερές επίπεδο με τη διακριτική στήριξη των εταίρων μας, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας μέσω των διμερών διαύλων, αλλά στηριζόμαστε και στην κινητοποίηση των εταίρων και συμμάχων μας. Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω και με τον πρόεδρο Πούτιν για να τον συγχαρώ για την επανεκλογή του αλλά και τη διμερή συνεργασία, τον ενημέρωσα όμως και για τις θέσεις με την Τουρκία ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα τουρκικά δημοσιεύματα ότι βρέθηκαν στρατιωτικά σχεδιαγράμματα σε κινητό των στρατιωτικών μας και απάντησε ότι «θα είναι τεράστιο λάθος αν η άλλη πλευρά αξιοποιήσει ένα γεγονός που συνέβη εκ παραδρομής για να εγείρει ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτά τα δημοσιεύματα εύχομαι να διαψευστούν γιατί δημιουργούν ρήγμα στην αξιοπιστία της γείτονος».

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση που έδωσε στο αν συμφωνεί ή όχι με τον χαρακτηρισμό «όμηροι» που έχει αποδώσει στους αξιωματικούς μας ο Πάνος Καμμένος.

«Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία ή ότι δεν υπάρχει συνεννόηση. Εχουμε ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα, δεν λύθηκε κι αυτό μας προβληματίζει, έχουμε τη μεταφορά τους σε φυλακές υψηλής ασφαλείας και δεν έχει προχωρήσει η δικαστική διαδικασία. Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργεί ερωτηματικά και καχυποψία. Αν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας, τότε αυτό θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν και μια δεύτερη και τρίτη φορά γιατί θα είχε πολύ αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές κα ευρωτουρκικές σχέσεις».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, τονίζοντας ότι επιθυμούμε συμφωνία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό της λέξης Μακεδονία και αυτή η νέα ονομασία να περάσει και στο σύνταγμα.

Τσίπρας σε Τουρκία: Πυροβολεί τα πόδια του όποιος προκαλεί θερμό επεισόδιο

The post Τσίπρας σε Τουρκία: Θερμό επεισόδιο; Θα πυροβολήσετε τα πόδια σας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα