Τσίπρας προς Άδωνι: Δεν είναι εδώ στούντιο τηλεπωλήσεων

11:38 17/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Μικρή ένταση σημειώθηκε στη Βουλή κατά την απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη σχετικά με την κατάσταση στην Υγεία.

Ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής

στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» κατηγόρησε τη ΝΔ τονίζοντας πως «το κόμμα του κ. Μητσοτάκη μας αποκάλυψε ότι σκοπεύει να επαναφέρει τις εργολαβίες και ότι θα απολύσει τις διοικήσεις στα νοσοκομεία. Διοικήσεις που τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά, όχι με το σύστημα «4-2-1», αλλά μετά από σοβαρές και αδιάβλητες διαδικασίες αξιολόγησης».

Ο κ. Γεωργιάδης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε και ο πρωθυπουργός απάντησε από το βήμα λέγοντας «η Βουλή έχει κανόνες δεν είναι εδώ στούντιο τηλεπωλήσεων, μην διακόπτετε τον πρωθυπουργό». Στη συνέχεια ολοκλήρωσε την πρωτολογία του λέγοντας «Θα είμαστε επιτυχημένοι στο βαθμό που κάθε ασθενής δεν θα βαραίνει η ψυχή του η παρουσία του στο νοσοκομείο. Είμαστε εδώ όχι για να το χαρίσουμε αυτό αλλά για να διασφαλίσουμε ότι θα απολαύσει την ανταποδοτικότητά των κόπων του».

Ανεβαίνοντας πάντως στο βήμα για να απαντήσει στον κ. Λεβέντη, ο πρωθυπουργός άρχισε αμέσως την επίθεση στη ΝΔ λέγοντας «παραλάβαμε νοσοκομεία χρεοκοπημένα και καταφέραμε να τα φέρουμε σε κατάσταση δημοσιονομικής βιωσιμότητας» και συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε δεμένοι με κανένα συμφέρον, έχουμε βάλει ανθρώπους με τεχνοκρατική επάρκεια. Οι δύο υπουργοί είναι άνθρωποι της υγείας και με εντιμότητα».

Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι το κυβερνητικό έργο για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ασύγκριτο σε σχέση «με την κατεδάφιση της υγείας» την περίοδο που κυβερνούσαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν ισχυρίζεται ότι επί των ημερών του «το ΕΣΥ έχει γίνει παράδεισος» ενώ εργάζεται σκληρά «για ηθικοποίηση του συστήματος», καθώς η ηθικοποίηση «είναι προϋπόθεση για να γίνει σταθερό και αποδοτικό».

Όπως είπε, η κυβέρνηση άσκησε προσεκτική και επίμονη πολιτική εξοικονόμησης, «εκεί που για ολόκληρες δεκαετίες γινόταν ένα μεγάλο πάρτι στις προμήθειες, στις δαπάνες, στις υπερτιμολογήσειςΠαρά την πιεστική δημοσιονομική κατάσταση καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα χρέη στα δημόσια νοσοκομεία. Έχουν σταματήσει να δημιουργούνται νέα χρέη, τα παλιά χρέη αποπληρώνονται κανονικά και τον Δεκέμβρη του 2016 τα νοσοκομεία μας είχαν πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ».

Και στηλίτευσε τα «τρομακτικά» κενά στα νοσοκομεία λέγοντας ότι δεν είχε γίνει καμία πρόσληψη από το 2010 έως και το τέλος του 2014. «Είχαμε μόνο απολύσεις για πέντε χρόνια, για κάποιους είναι πολύ εύκολο να βαφτίζουν τις περικοπές μεταρρυθμίσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα