Τσίπρας: Περιμένω ουσιαστική αρωγή στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

17:20 17/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής είπε ότι απαιτείται «ένα στιβαρό νομικό πλαίσιο» προκειμένου να μπορέσουν οι πρόσφυγες να προσεγγίσουν την Ευρώπη από την Τουρκία και αναμένει μία απόφαση που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, της Συνθήκης της Γενεύης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο #EUCO επιδιώκουμε αξιόπιστη συμφωνία, μείωση ροών, αξιόπιστο μηχανισμό επανεγκατάστασης, βάσει διεθνούς δικαίου https://t.co/wjnHCXiuVk

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 17, 2016

«Περιμένω

σήμερα να ληφθεί μία απόφαση ώστε να υπάρξει μία ουσιαστική αρωγή στην Ελλάδα, καθώς αντιμετωπίζουμε μία ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας των διμερών πράξεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Γεγονός που πιστεύω ότι αποτελεί όνειδος για την κοινή πορεία μας», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε να υπάρξουν συνθήκες ανθρωπιστικής διαμονής των προσφύγων και επιτάχυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Μέρκελ

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσερχόμενη στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό. «Όταν μιλάμε για παράνομη μετανάστευση, μπορούμε να συζητήσουμε μόνο για την ανάσχεση αυτής της μετανάστευσης. Όταν μιλούμε για πρόσφυγες, το θέμα είναι τελείως διαφορετικό. Όσοι εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ακόμη, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να καταλήξει σε μία ισορροπημένη συμφωνία με την Τουρκία. «Είμαι προσεκτικά αισιόδοξη και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη και η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Σουλτς: Πρέπει να υπάρξει συμφωνία

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους ανθρώπους στην Ειδομένη να υποφέρουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε συμφωνία, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Ακόμη, τόνισε πως είναι βασική προϋπόθεση η συνεργασία της Τουρκίας, καθώς και πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα.

«Αντιμετωπίζουμε 22 κράτη μέλη αρνούνται να τα συμφωνηθέντα» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και συμπλήρωσε πως αυτά τα κράτη μέλη δεν μπορούν ταυτόχρονα να κριτικάρουν την διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Φάιμαν: Πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν κέντρα υποδοχής στα σημεία εισδοχής. «Θα πρέπει να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας σύνορα. Θα πρέπει να υπάρχει μία νόμιμη οδός. Θα δεχθούμε νόμιμους πρόσφυγες, αλλά όχι παράνομους μετανάστες».

Κάμερον: «Ναι» στην επανεισδοχή στην Τουρκία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η χώρα του συμφωνεί με την ιδέα να επιστρέφονται στην Τουρκία οι παράνομοι μετανάστες που μπαίνουν στα ελληνικά σύνορα. Όμως, σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα αλλάξει την πολιτική της για την βίζα.

Keywords
Τυχαία Θέματα