Τσίπρας μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

21:47 16/6/2019 - Πηγή: Aixmi

Tο ισχυρό διπλωματικό οπλοστάσιο που διαθέτει η χώρα ενεργοποιεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη τουρκική επιθετικότητα μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ερευνητικά πλοία της Άγκυρας ξεκίνησαν γεωτρήσεις. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής το ΚΥΣΕΑ, στη συνεδρίαση του οποίου αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι οποίος παραβιάζει τα κυριαρχικά

δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Συγκάλεσα πριν από λίγο το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να εξετάσουμε ενδελεχώς τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Όλες οι Ελληνίδες κι όλοι οι Έλληνες είναι απόλυτα ασφαλείς. Η τουρκική προκλητικότητα και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν αποτελεί ένδειξη ισχύος αλλά αδυναμίας. Η Ελλάδα είναι χώρα ισχυρή. Εξετάσαμε από κοινού τις τελευταίες εξελίξεις και είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη. Η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου, εδράζεται σε ισχυρές συμμαχίες».

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με στόχο να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα έχει σειρά επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του και τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών. Μόλις επιστρέψει θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

The post Τσίπρας μετά το έκτακτο ΚΥΣΕΑ: Θα έχει συνέπειες η Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα