Τσίπρας για τον Ιανουάριο του 2015: Δεν είπαμε ψέματα – Είχαμε αυταπάτες

00:47 9/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε υψηλούς τόνους απάντησε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι δεν λέμε την αλήθεια προφανώς γιατί συγκρίνετε την προεκλογική περίοδο του 2015, όταν ζητήσαμε εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κύριε

Μητσοτάκη, ούτε ο Χουντίνι ο μάγος να ήσασταν. Με αυτά που λέτε στερείστε αξιοπιστίας. Πήρατε το έλλειμμα το 2009 στο 109% και το πήγατε στο 184% και το ασφαλιστικό σύστημα το λεηλατήσατε… εμείς πετύχαμε ένα δύσκολο συμβιβασμό και μία συμφωνία που υλοποιείται. Έχουμε όντως μέτρα 5,4 δις σε μία τριετία και όχι 12 δις, όπως σπεύδετε με προφανή χαρά να προεξοφλήσετε». Ακόμη ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι συστηματικά η ΝΔ ξεχνά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και την κατηγόρησε ότι χρησιμοποιεί «παραπειστικά νούμερα. Το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις είναι 84%, ένα από τα μεγαλύτερα που ισχύουν στην Ευρώπη… Αν υπάρχει έστω ένας που μπορεί να αποδείξει ότι θα έφερνε καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, να έρθει. Όταν είσαι υποχρεωμένος να ξαναβάλεις στις ράγες της βιωσιμότητας το σύστημα πρέπει να επιλέξεις που θα ρίξεις τα βάρη. Εμείς επιλέξαμε να μην ρίξουμε τα βάρη σε αυτούς που πλήρωναν επί 6 χρόνια», τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο ΕΚΑΣ επεσήμανε πως «το 1,7 δις που έχουμε πλεόνασμα μπορούμε να το δώσουμε για την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα».

Αναφερόμενος στην υπόθεση του χρέος είπε: «Αφού πήρατε αυτή την υπόσχεση για το χρέος τον Νοέμβριο του 2012 γιατί δεν καταφέρατε να την υλοποιήσετε; Αφού την είχατε, γιατί έβγαινε ο κ. Σαμαράς και έλεγε ότι το χρέος ήταν βιώσιμο; Γι’ αυτό η υπόσχεση δεν έγινε ποτέ πράξη».

«Με την ομιλία μου – είπε – σας έδωσα μια ευκαιρία να μιλήσετε επί της ουσίας για το κρίσιμο θέμα, να μην ταυτιστείτε με ακραίες θέσεις στην Ευρώπη και να στηρίξετε μια εθνική προσπάθεια. Εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση, σε μια αντιπολιτευτική τακτική της διαμαρτυρίας. Δεν αξίζει για την παράταξη σας να την μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα