Τσίπρας για Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: Θα τον θυμόμαστε ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της Δημοκρατίας

12:08 7/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Στην ομιλία του για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο πολιτικό μνημόσυνο που τελείται στην Ολομέλεια της Βουλής για τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό και επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον χαρακτήρισε ως έναν αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού:

«Υπήρξε σοβαρός και υπολογίσιμος πολιτικός αντίπαλος ως βασικός εισηγητής

του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Θα τον θυμόμαστε ως ένα πολύ ικανό αντίπαλο της αριστεράς αλλά και αταλάντευτο υπερασπιστή της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού. Που δεν δίστασε να αναλάβει πολλά πολιτικά ρίσκα από τα ταραγμένα χρόνια πριν τη δικτατορία έως και τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Θα τον θυμόμαστε ως κοινοβουλευτικό άνδρα. Ως σημαντικό ηγέτη της παράταξής του που απέφυγε να υιοθετήσει την μισαλλοδοξία για πολιτικά οφέλη. Ανήκει στην ιστορία. Και η ιστορία ακούει προσεκτικά και τους υποστηρικτές και τους επικριτές και καταγράφει. Δεν κρίνει, καταγράφει» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στον ταραχώδη πολιτικό βίο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπενθύμισε ότι «ανέλαβε πλήρως την ευθύνη όλων των πολιτικών του επιλογών, ακόμη και των πιο δύσκολων και αμφιλεγόμενων επιλογών. Και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί».

Όσον αφορά στην Αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο εκλιπών «υπήρξε πάντα ένας πολιτικός αντίπαλος. Οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι την περίοδο της δικτατορίας αγωνίσθηκε για την απομόνωση του καθεστώτος. Και στελέχη της Αριστεράς του αναγνωρίζουν ότι ήταν άμεσος, ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στον διάλογο».

«Υπήρξε συνεπής στη στάση αυτή και στα χρόνια που ακολούθησαν τη μεταπολίτευση. Αναγνώρισε την ανάγκη να απαλλαγεί η ΝΔ από κατάλοιπα μισαλλοδοξίας. Η επιλογή αυτή πρέπει να αναγνωριστεί ως, σημαντική και θετική συνεισφορά στην εδραίωση και εμπέδωση της δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Για την κυβέρνηση του 1989 ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ο Κ. Μητσοτάκης «κράτησε πάντα τον δημόσιο πολιτικό του λόγο στο πλαίσιο μίας αυτοσυγκρατούμενης και ήρεμης ρητορικής. Η περίοδος εκείνη έληξε με την κυβέρνηση συνεργασίας της ΝΔ με τον Συνασπισμό που κρίνεται από το λαό. Πέτυχε όμως την υπέρβαση των όποιων εμφυλιοπολεμικών διχαστικών προκαταλήψεων και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα