Τσίπρας: Είμαστε στη μέση του δρόμου αλλά έχουμε αρχίσει και βλέπουμε ξέφωτο

15:19 17/7/2017 - Πηγή: Aixmi

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής, θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την αρμόδια υπουργό Έφη Αχτσιόγλου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Όπως επεσήμανε «η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας»

και εξαπέλυσε επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέογοντας πως η σημερινή του επίσκεψη «μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων».

Όπως σημείωσε η τάση που αποτυπώνεται στην απασχόληση από τον Φλεβάρη του 2015 είναι θετική αφού έχουν δημιουργηθεί περισσότερες θέσεις εργασίες. «Η επιστροφή στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση μας κάνουν αισιόδοξους για αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει ακόμα».

«Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι μια εικόνα καταστροφής σε αυτό που λέμε εργασία και κοινωνικό κράτος». Για τον λόγο αυτό το βάρος πέφτει πλέον στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέσου πολίτη» υπογράμμισε και σημείωσε ότι οι θετικές εξελίξεις δεν συμβαίνουν αυτόματα.

«Δεν έβρεξε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Όλο το προηγούμενο διάσημα είχαμε έναν σχεδιασμό και υλοποιήσαμε πολλά προγράμματα για να αντιμετωπιστεί η ανεργία και το Brain Drain. Τα προγράμματα αυτά δεν σπαταλούν χρήματα με μεσάζοντες αέναων καταρτίσεων και δεν στοχεύουν στην δημιουργία ενός στρατού πολιτικά εξαρτημένου, όπως τα προγράμματα του παρελθόντος».

Όπως πρόσθεσε οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα έχουν στόχο να λύσουν δύο μεγάλα προβλήματα: απλήρωτοι εργαζόμενοι και ψευδής απασχόληση

«Αρχικά τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους, που απασχολούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα. Το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση και αφετέρου την επανεκπαίδευσή των εργαζομένων αυτών ώστε να υπάρχει δυνατότητα στο μέλλον να απασχοληθούν αλλού ή να αυτοαπασχοληθούν. Ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ θα καλύψει 50 χιλιάδες εργαζόμενους» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ένα ακόμα πολύ σοβαρό πρόβλημα που θα επιδιώξει να λύσει το δεύτερο πρόγραμμα είναι αυτό της ψευδούς απασχόλησης. Στις περιπτώσεις εκείνες που πίσω από το μπλοκάκι κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, όπου ο μισθωτός αναγκάζεται να μεταμφιεστεί σε αυτοαπασχολούμενο»

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή του έγινε μέσα από την κοινωνική ασφάλιση και τη δυνατότητα να διαμοιράζεται η κοινωνική εισφορά ανάμεσα στον εργαζόμενο και εργοδότη. Ήδη 22.000 έχουν γραφτεί στην σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. Επικουρικά σχεδιάζεται κι ένα άλλο «μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης για όσους εργοδότες επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε μισθωτό εργαζόμενο».

«Στο πρόγραμμα σχεδιάζουμε και αντικίνητρο προκειμένου να μην υπάρχει τάση των εργοδοτών για απόκρυψη» είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν « έλεγχοι και αυστηρές ποινές για την μαύρη εργασία».

Επίσης, αναφέρθηκε στην κοινωνική ασφάλιση και τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας: «Η έκρηξη της ανεργίας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η καταλήστευση των ταμείων δημιούργησαν την υπάρχουσα κατάσταση με την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος. Η ανυπαρξία πραγματικής οργάνωσης, η απουσία πληροφοριακών συστημάτων ήταν συνειδητή επιλογή που συνέβαλε στην αδυναμία ελέγχου εσόδων-εξόδων».

Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση προσπαθεί με παρεμβάσεις και δράσεις να αντιμετωπίσει και την ανθρωπιστική κρίση». «Ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες πρόνοιας είναι πλέον υπερδιπλάσιος από τότε που αναλάβαμε». Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε πολιτικές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας: 1) Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: «Πρόκειται για 700.000 άτομα που ήταν εκτός κοινωνικού κράτους, ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυτοί οι άνθρωποι απέκτησαν ένα μαξιλάρι προστασίας». 2) Σχολικά γεύματα: «Το 2019 θα έχουμε σε προγράμματα σχολικών γευμάτων πάνω από 500.000 παιδιά δημοτικού και γυμνασίου».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην παιδική προστασία και την ανάγκη διεύρυνσης του αριθμού των παιδιών που δικαιούνται τη δωρεάν ένταξη: Σε ό,τι άφορα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στόχος μας είναι η διαρκής διεύρυνση τους αριθμού των θέσεων. Φέτος δημιουργήθηκαν 100.000, 30.000 παραπάνω από πέρυσι. Η ζήτηση είναι μεγαλύτερη και ευελπιστούμε ότι το 2019-’20 θα επιτύχουμε τη δημιουργία 1800 νέων παιδικών σταθμών για επιπλέον 45.000 θέσεις.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει «τα πράγματα σε μια κατάσταση για την οποία δε θα ντρεπόμαστε για την διάλυση και την κατάντια του εργασιακού καθεστώτος. Υπάρχουν δύο λογικές. Τη μια τη γνωρίσαμε πολύ πριν την κρίση, είναι η κρίση στην εργασία και είναι η λογική της γενίκευσης στην εργασιακή ανασφάλεια ως υποτιθέμενη δικλείδα για την ανάπτυξη. Η λογική που μετέτρεπε τα προγράμματα για την ανεργία σε πελατειακούς μηχανισμούς που διοχέτευε τους πόρους όχι σε αυτούς που τους χρειάζονταν αλλά σε διάφορους φίλα προσκείμενους στις κυβερνήσεις μεσάζοντες. Η δίκη μας λογική είναι η δέσμευση για στήριξη και ανασυγκρότηση του εργασιακού καθεστώτος. Όσο στη χώρα αποκαθίσταται η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη οι στόχοι διευρύνονται. Στόχος μας είναι να έχουμε τη δυνατότητα το 2019 να αξιοποιήσουμε τις 10 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης της ανεργίας και να μπορούμε να υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας, δηλαδή την επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, την στήριξη κατωτάτου μισθού, και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για προστασία της εργασίας. Είμαστε στη μέση του δρόμου aλλ;a έχουμε αρχίσει και βλέπουμε ξέφωτο στους στόχους του υπουργείου Εργασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα