Συνεχίζεται η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ- ΗΠΑ και Γαλλία «φρενάρουν» την Τουρκία

15:15 17/7/2017 - Πηγή: iPop

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στην κυπριακή ΑΟΖ. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο σταματάει εμποδίζει τις συχνότητες τουρκικών μαχητικών ενώ την Κύπρο θα επισκεφτεί η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας με συνοδεία 4 πολεμικών σκαφών.

Το τρυπάνι της Total προσεγγίζει περίπου τα 1799 μέτρα βάθος με τις πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου να φτάνουν το 21%.

Οι

έλεγχοι στην πλατφόρμα και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται ότι το τρυπάνι θα φθάσει σε βάθος τεσσάρων χιλιάδων ποδών. Οι πιθανότητες για ανεύρευση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό το οποίο θεωρείται αρκετά υψηλό. Με βάση τον προγραμματισμό της Κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Στην περιοχή πλέουν σκάφη του αμερικανικού και γαλλικού ναυτικού ενώ η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο. Μεταξύ άλλων θα μεταβεί και στην πλατφόρμα της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL-ΕΝΙ εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξη του Παρισιού, μετά από σχετική απόφαση του προέδρου E. Macron.

Στο μεταξύ, μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της Χριστόφορο Φωκαΐδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «George H.W.Bush» μπλόκαρε τις συχνοτήτες τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στο σημείο της γεώτρησης.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» εξακολουθεί να πλέει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, νοτιοδυτικά της Πάφου, ενώ στην περιοχή κινείται και φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως οι κινήσεις της δεν προκαλούν ανησυχία και το γεωτρητικό πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε επίσης πως οι αντιδράσεις της Λευκωσίας είναι προληπτικές και κινούνται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, ενώ εξήγησε πως μεταδίδονται μηνύματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου. Στη συνεδρία οι αρχηγοί των κομμάτων αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πως πρέπει να κινηθούν.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι την Τρίτη και σ’αυτό θα συμμετέχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για λόγους συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας.

The post Συνεχίζεται η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ- ΗΠΑ και Γαλλία «φρενάρουν» την Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα