Τσίπρας: Ανόητος όποιος σκέπτεται τώρα εκλογές

18:14 16/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Από το Κομμένο Άρτας όπου παρευρέθη για την εκδήλωση μνήμης και τιμής στους 317 ηρωικούς πολίτες που έπεσαν νεκροί από τα γερμανικά στρατεύματα, ο πρωθυπουργός Αλέξς Τσίπρας απάντησε με δηκτικό τρόπο σε ερώτηση για τα σενάρια που διακινούνται περί πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο.

«Τ’ ακούω και τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια. Τώρα που η χώρα μπαίνει σε ράγες, η οικονομία σιγά-σιγά ανακάμπτει, η ανεργία αποκλιμακώνεται, όποιος τώρα σκέπτεται εκλογές,

δεν μπορεί παρά να είναι ανόητος. Όποιος δε τις ζητάει, δυο φορές ανόητος», τόνισε.

Για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου

Σ’ αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας, «από τον μαρτυρικό αυτό τόπο» έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά την ιστορία της, δεν ξεχνά τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού γερμανικού στρατού, και απαιτεί την έμπρακτη αναγνώρισή τους και από τη σημερινή γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών.

«Και αυτό το ηθικό, πρωτίστως, και πολιτικό χρέος δεν είναι μονάχα χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά απέναντι σε ολόκληρη την Ευρώπη, απέναντι στον ίδιο τον γερμανικό λαό, απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του ναζισμού σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα χρέος ιστορικό απέναντι στην ίδια τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», τόνισε.

«Αυτό τον αγώνα τον πιστεύουμε και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τέλος και σε όλα τα επίπεδα. Όχι σαν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όχι με προχειρότητα και με βιασύνη. Αλλά με σχέδιο, στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Έτσι όπως αρμόζει σε μια πρωτοβουλία Εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας. Με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας, αλλά και με υπομονή και με επιμονή έτσι όπως απαιτείται για τη δικαίωση ενός ιστορικού αιτήματος» προσέθεσε και σημειώνοντας ότι για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, η Ελλάδα, η χώρα μας, για πρώτη φορά έχει συγκροτημένη Εθνική Στρατηγική, αναφέρθηκε στο πόρισμα της Διακοματτικής Επιτροπής, το οποίο «μας δείχνει τον δρόμο και αυτό τον δρόμο θα τον σεβαστούμε και θα τον ακολουθήσουμε.

«Η Ελληνική Δημοκρατία, λοιπόν, θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος. Και πιστεύω πως είναι πλέον καιρός και η γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εμείς από τη δική μας πλευρά διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να κλείσει αυτό το ιστορικό κεφάλαιο, αυτή η ιστορική εκκρεμότητα. Και θέλω να επαναλάβω, ότι δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης. Ο Ελληνικός λαός στο διάβα της ιστορίας του πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές που περνάμε τα τελευταία πέντε έξι χρόνια και τις ξεπέρασε τις δυσκολίες πάντα όρθιος διεκδικώντας το δίκιο του και όχι επαιτώντας. Διεκδικούμε λοιπόν δεν επαιτούμε. Είμαστε ως λαός μαθημένοι στα δύσκολα και είμαστε μαθημένοι να πολεμάμε και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες», τόνισε επισημαίνοντας ότι η διεκδίκηση της δικαίωσης σε σχέση με τις γερμανικές οφειλές, σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται και δεν συμψηφίζεται με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

«Δεν επιθυμούμε ούτε να συμψηφίσουμε, αλλά ούτε και να πάρουμε κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς. Αυτό που επιθυμούμε είναι να βρουν δικαίωση οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας ενάντια στον ναζισμό. Αυτό που επιθυμούμε είναι να κλείσουμε επιτέλους αυτή την ανοιχτή πληγή στο ίδιο το σώμα της δικαιοσύνης, στο ίδιο το σώμα της Ευρώπης. Γι? αυτό και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες, μέσα σ? ένα ομιχλώδες σήμερα και σκληρό τοπίο στην Ευρώπη, μάχες για τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη των χωρών και των λαών. Μάχες για την ΕΥΡΩΠΗ της αλληλεγγύης, για την Ευρώπη των λαών».

Keywords
Τυχαία Θέματα