Τσακαλώτος – Χουλιαράκης: Έξοδος στις αγορές το 2017 – Αναγνωρίστηκε ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο

22:48 26/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Η τρέχουσα αξιολόγηση δεν είναι η τελευταία αλλά ήταν η πιο περίπλοκη, η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική της τελευταίας πενταετίας. Αυτό ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

Όπως είπαν, στο εξής το βάρος της κυβέρνησης μετά από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ θα δοθεί στην προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας. Προέβλεψαν ότι σύντομα θα υπάρχουν θετικά νέα και από την ΕΚΤ

για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι αυτή η αξιολόγηση ήταν η πιο δύσκολη της πενταετίας διότι: 1) Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και δε θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα έως το τέλος του προγράμματος. 2) Θα εισπραχθεί ένα ποσό περίπου 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της κυβέρνησης, που αποτελεί ισχυρό «όπλο» αντιστάθμισης των δημοσιονομικών μέτρων και 3) εκπληρώνονται οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για την ανάκαμψη (ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, βελτίωση ρευστότητας, αποκατάσταση σταθερότητας και απομάκρυνση κλίματος αβεβαιότητας από την οικονομία).

Παραδέχθηκαν ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ έχει και συμβιβασμούς/ «Δεν κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε, προφανώς και εμείς συμβιβαστήκαμε. Αλλά, ο λαός θα δει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αλλάξει ο φαύλος κύκλος σε ενάρετο» είπαν χαρακηριστικά.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το πλέον κρίσιμο είναι οι αποφάσεις για το χρέος, διότι για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για πρώτη φορά το όλο πλαίσιο ορίζει τι είναι «αναγκαιότητα». Είπαν δε, ότι εάν η δέσμευση για το χρέος υπήρχε από το 2011, τότε οι ανάγκες χρηματοδότησης θα ήταν χαμηλότερες κατά 18- 27 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι κινήσεις για το χρέος θα είναι βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (με την ύπαρξη και ενός μηχανισμού- «κόφτη» που θα αποφασιστεί το 2018 και θα καθιστά βιώσιμο το χρέος σε μακροπρόθεσμη βάση). Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως μεσοπρόθεσμα και στη συνέχεια – ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε ότι θα γίνει από το 2038 – το 20% του ΑΕΠ.

Για το θέμα του ΕΚΑΣ είπαν ότι δε θα ζητηθεί αναδρομικά από τους συνταξιούχους αλλά αν γίνει τότε οι συνταξιούχοι θα αποζημιωθούν είτε από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης είτε με άλλον τρόπο.

Για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέφεραν ότι οι θεσμοί δε διαφωνούν με τη σύσταση του Ταμείου αλλά το θέμα είναι εάν οι θετικές υπερβάσεις των στόχων είναι μόνιμες, οπότε τα μέτρα βοήθειας προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα θα είναι σε μόνιμη βάση ή προσωρινές, οπότε θα είναι εφάπαξ.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε στην κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Είπε μάλιστα: «Θα ήθελα να πείσω τους ΑΝΕΛ και το δικό μου κόμμα» ότι «από τα έσοδα μπορεί να υπάρξει μια στοχευμένη νησιωτική πολιτική και για βοήθεια στους πολίτες και για ανάπτυξη. Η πολιτική αυτή θα είναι πιο αποτελεσματική».

Για την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης είπαν ότι την περίοδο 2017- 2018 θα μπορεί να επανεξεταστεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου και έσοδα από τη φοροδιαφυγή να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση φόρων.

Αναφερόμενοι στην άρση των capital controls είπαν ότι εξαρτώνται από την επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και διαβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες είναι απολύτως εξασφαλισμένες. «Αυτό που συζητούμε είναι η ταχύτητα με την οποία θα εξαλειφθούν πλήρως τα capital controls» σημείωσαν. Παράλληλα έθεσαν ως στόχο να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και η έξοδος στις αγορές να γίνει σιγά -σιγά εντός του 2017.

Keywords
Τυχαία Θέματα