Τόσκας: Η ομάδα ΔΕΛΤΑ ήταν εκτός ελέγχου

16:50 15/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Η συσσώρευση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ οδήγησε στην απόφαση για κατάργησή της, καθώς πλέον ετίθετο ζήτημα «δημοκρατικού ελέγχου του κράτους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στις καταγγελίες για βασανισμό ανηλίκων συλληφθέντων στα Εξάρχεια από αστυνομικούς της ΔΕΛΤΑ,

λίγο πριν τις εκλογές, επιβεβαιώνοντας πως «υπήρξαν αυθαιρεσίες».

«Πίεσα για κάποια περιστατικά που έγιναν στα Εξάρχεια πριν τις εκλογές και χθες μου έδωσαν το αποτέλεσμα της προανάκρισης και από εκεί και πέρα έχουν το λόγο τους τα συμβούλια και οι διαδικασίες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, που πράγματι ήταν εκτός ελέγχου, μιλάω για το περιστατικό στα Εξάρχεια, ήταν εκτός ελέγχου και υπήρξαν αυθαιρεσίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την απόφαση για τη διάλυση της ΔΕΛΤΑ, σημείωσε πως «ήταν πρόταση δική μου, αλλά μπορώ να πω ότι είχαν ωριμάσει τα πράγματα.

»Φυσικά συνεννοήθηκα με την κυβέρνηση, τις κεντρικές κατευθύνσεις για τα θέματα συνεργασίας των σωμάτων ασφαλείας με τον πολίτη και του σεβασμού των εργαζομένων, από όλες τις πλευρές, μας τα έχει δώσει ο Πρωθυπουργός. Κοιτάξτε, ήρθε σαν ώριμο φρούτο η κατάργηση της ΔΕΛΤΑ, μετά από πολλά περιστατικά αυθαιρεσίας που είχαν γίνει. Δηλαδή, τίθεται θέμα δημοκρατικού ελέγχου του κράτους μας και αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας.»

Το προσωπικό της ΔΕΛΤΑ «θα κάνει τις αιτήσεις του για το που θα πάει, με τρεις επιλογές. Ένα μέρος θα πάει στις μονάδες αποκατάστασης της τάξης, ένα άλλο μέρος φανταστείτε το δια τρία περίπου, ένα άλλο μέρος θα πάει στη κοινή αστυνόμευση και ένα άλλο μέρος θα πάει στην Ο.Π.Κ.Ε., που είναι για τις σκληρότερες περιπτώσεις, για ληστείες για προστασίες, για επεμβάσεις σε περιοχές που έχουν έντονα προβλήματα κοινού εγκλήματος και τα λοιπά.»

Ξεκαθάρισε ότι οι αστυνομικοί των ΜΑΤ θα είναι οπλισμένοι, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια να μην δίνει το κέντρο της Αθήνας την αίσθηση αστυνομοκρατούμενης περιοχής.

«Οι αστυνομικοί χρειάζεται να είναι οπλισμένοι και χρειάζεται να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ακόμα και σκληρές καταστάσεις, αλλά επανεξετάζουμε όλο αυτό το πλέγμα των πολύ σκληρών μέτρων. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι πράγματι σωστή η εικόνα, όμως θα πρέπει να διατηρηθεί η αστυνόμευση στο μέτρο που υπάρχει και στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στο μέτρο που απαιτούν οι συνθήκες οι πραγματικές. Δεν είμαστε εδώ Βαγδάτη. Δεν είμαστε καμιά κρατοκρατούμενη χώρα», ανέφερε.

Όσον αφορά το ζήτημα της προστασίας πολιτικών από αστυνομικούς σημείωσε:

«Στις προγραμματικές μου δηλώσεις στη βουλή είπα ότι υπάρχουν δύο χιλιάδες εφτακόσιοι περίπου αστυνομικοί, οι οποίοι φυλάττουν εντός ή εκτός εισαγωγικών είτε πολιτικούς είτε μη πολιτικούς αρχίζει από επιχειρηματίες, από δημοσιογράφους, από πρώην αστυνομικούς, από πρώην δικαστικούς, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι έχουν διαχειριστεί αν θέλετε ευαίσθητες υποθέσεις αλλά πριν από δεκαπέντε χρόνια και πάμε βέβαια σε κάποιους πολιτικούς που έχουν μεγάλο αριθμό όπως και κάποιοι πολιτικοί ή κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές δεν έχουν καθόλου, επομένως ξέρετε το κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ναι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν μεγαλύτερο αριθμό από όσο προβλέπεται υπάρχουν όμως και άλλοι που δεν θα έπρεπε να έχουν καθόλου. Αυτά θα επανεξεταστούν και θα μειωθεί ο αριθμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα