Το ΥΠΟΙΚ για τον συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ

10:21 9/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι έρχεται συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τον ΕΝΦΙΑ, με το υπουργείο ωστόσο να τονίζει ότι η σχετική διαδικασία προβλέπεται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επικαλούμενο συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα, η βέβαιη και εκκαθαρισμένη επιστροφή φόρου συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη του φορολογούμενου προς το Δημόσιο και αυτό «δεν αποτελεί κάποια νέα

νομοθετική διάταξη αλλά κάτι το οποίο γίνεται, με την παρούσα διαδικασία, για πολλά χρόνια«.

Αιχμές μάλιστα αφήνει το υπουργείο για δημοσιεύματα που «υπηρετούν περισσότερο πολιτικές σκοπιμότητες και λιγότερο την αντικειμενική πληροφόρηση του πολίτη» και σημειώνει πως για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2016, οι στόχοι για επιστροφές φόρων «όχι μόνο έχουν επιτευχθεί, αλλά και ξεπεραστεί κατά μεγάλο ποσοστό».

«Για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαϊου 2014, (εποχή του περίφημου success story), ο μέσος όρος των επιστροφών κυμαινόταν σε ποσοστό 6,11%, ενώ για το ίδιο διάστημα για το 2016, ο μέσος όρος έχει φτάσει ήδη το 18,57% και αναμένεται να αυξηθεί!» τονίζει το ΥΠΟΙΚ και καταλήγει επί του θέματος:

Το Δημόσιο αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του απέναντι στους φορολογούμενους (στα δημοσιονομικά πλαίσια της περιόδου) και συνδυαστικά με την αναβάθμιση της διαδικασίας των επιστροφών (που πλέον γίνεται αυτόματα και ηλεκτρονικά), υπερβαίνει τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί».

Στην ίδια ανακοίνωση, το υπουργείο απορρίπτει ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, σημειώνοντας ότι «τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών αποδεικνύουν ότι η πολιτική σκοπιμότητα δύσκολα μπορεί να ανατρέψει την πραγματικότητα».

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, για το διάστημα Ιανουάριος- Απρίλιος 2016, η συνολική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, είναι 2,23 δισ. ευρώ, έναντι 2,88 δισ. για το ίδιο διάστημα του 2015 και 3,98 δισ. για του 2014.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αποδομεί επίσης τα δημοσιεύματα για «χαράτσια σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους», με αφορμή τη φορολογική επιβάρυνση που προκύπτει για κάποιους φορολογούμενους που είχαν το 2014 εισοδήματα από μισθωτή εργασία χαμηλότερα από τα εισοδήματα από κεφάλαιο/υπεραξία κεφαλαίου (τόκοι, ενοίκια, μερίσματα) με αποτέλεσμα η τυχόν προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων να φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το υπουργείο σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ποσοστό 0,16% του συνόλου των φορολογουμένων και επισημαίνει πως «εξετάζει την αντιμετώπιση αυτού του θέματος, όπως και κάθε άλλου, με ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση».

Τέλος, αναφορικά με τα περί κατάργησης φοροαπαλλαγών στους κατοίκους των μικρών νησιών, με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, από τις αρχές του 2016, το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως οι σχετικές διατάξεις «έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και προέβλεπαν ισχύ από 1.1.2016» και σχολιάζει επικαλούμενο τα δημοσιεύματα για το θέμα:

«Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα από αυτά τα δημοσιεύματα δεν αναφέρεται το πότε νομοθετήθηκαν οι παραπάνω διατάξεις και από τους βουλευτές ποιων κομμάτων ψηφίστηκαν».

Keywords
Τυχαία Θέματα