Το Τζαμί πρέπει να γίνει στην Αθήνα; Απάντηση στον Φαήλο Κρανιδιώτη

11:33 6/12/2013 - Πηγή: Aixmi

Αξιότιμε κύριε,

Διαβάζοντας το άρθρο σας με τίτλο “ Όχι στο τέμενος”, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα antinews.gr, ένιωσα την ανάγκη να μεταφέρω στο χαρτί ορισμένες σκέψεις μου – σε μορφή απάντησης – για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα.

Το εν λόγω άρθρο σας ξεκινάει με ένα σημαντικό λάθος στη συλλογιστική του. Εκλαμβάνετε σαν δεδομένο ότι το τέμενος που πρόκειται να χτιστεί στην Αθήνα

θα απευθύνεται μόνο σε αλλόθρησκους μετανάστες. Να δεχτώ πως η τεράστια πλειοψηφία των πιστών που θα το χρησιμοποιήσουν σαν λατρευτικό χώρο θα είναι μετανάστες. Αλλά, πώς προδικάζετε ότι ανάμεσά τους δεν θα βρίσκονται και μερικοί Έλληνες; Έλληνες κανονικοί σαν εμένα και εσάς. Λευκοί καυκάσιοι, με Έλληνες παππούδες, που πήγαν στο Ελληνικό σχολείο και για κάποιο προσωπικό τους λόγο ασπάστηκαν το Ισλάμ.

Από τη στιγμή που το Σύνταγμα των Ελλήνων διασφαλίζει την ανεξιθρησκία, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Έστω και ένας Έλληνας μουσουλμάνος να υπάρχει ανάμεσά μας, χωρίς να συνυπολογίζω τις αναγνωρισμένες μουσουλμανικές μειονότητες, πρέπει να χτιστεί το τζαμί. Γιατί οι Κοινοβουλευτικές Δημοκρατίες κατευθύνονται από την πλειοψηφία, αλλά πάντα προστατεύουν τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Αναφορικά με το σχόλιό σας περί της «αισθητικής του αττικού τοπίου» που δεν έχει χώρο για το τέμενος, πολύ φοβάμαι πως αδικείτε την Αθήνα μας. Να σας θυμίσω πως ήδη από τα αρχαία χρόνια, οι κάτοικοι της Αθήνας είχαν ανεγείρει επιγραφή που ήταν αφιερωμένη «εις τον Άγνωστο Θεό». Φανταστείτε ο σκληρός θρησκευτικός συντηρητισμός που εσείς εκφράζετε, να ήταν διαδεδομένος στην Αθήνα την εποχή της επίσκεψης του Απόστολου Παύλου. Πιθανότατα, θα τον είχαμε πάρει με τις πέτρες και η Ελλάδα δεν θα είχε το «χριστιανικό χαρακτήρα» που τόσο αγαπάτε.

Κλείνοντας, ανεξάρτητα από τις δικές σας ή τις δικές μου πεποιθήσεις, η Ελλάδα θα χτίσει το τέμενος γιατί είναι μέλος της Ευρώπης. Μίας ανοιχτής πολυπολιτισμικής Ευρώπης, που επεκτείνεται από τον Ατλαντικό μέχρι το Αιγαίο και – μαζί με όλα της τα στραβά – αποτελεί μία διεθνή πολιτισμική και δημοκρατική όαση.

Στις αβέβαιες μέρες που ζούμε ο συμβολισμός της ανέγερσης του τέμενος στην Αθήνα είναι τεράστιος. Συμβολίζει την προσπάθεια της πατρίδας μας να παραμείνει κοσμική, μοντέρνα και δυτική. Γιατί, όπως είχε πει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, «η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν».

Keywords
Τυχαία Θέματα