Το τουρνουά που δεν βρίσκεις χώρο για αντεπίθεση!

23:11 19/6/2012 - Πηγή: Aixmi

Mία πιο προσεκτική ανάγνωση του τι έχουμε δει ως τώρα στο EURO οδηγεί στο αβίαστο συμπέρασμα πως είναι το καλύτερο τουρνουά που έχει γίνει για αυτή τη διοργάνωση εδώ και χρόνια. Προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο από το 1988, όχι μόνο επειδή υπάρχουν σε όλα τα ματς γκολ, αλλά κυρίως γιατί σχεδόν όλα τα παιχνίδια έχουν κριθεί στις λεπτομέρειες. Αν εξαιρέσει κανείς τον αδύναμο κρίκο της διοργάνωσης, που ήταν η Ιρλανδία, και η οποία έχασε με άνεση τα δύο πρώτα ματς, συν την εμφατική νίκη

των Ρώσων επί των Τσέχων στην πρεμιέρα με 4-1 (που όμως δεν μέτρησε τελικά, αφού οι νικητές αποκλείστηκαν και οι ηττημένοι πέρασαν και, μάλιστα, πρώτοι), όλες οι αναμετρήσεις έχουν αγωνιστική ισορροπία. Σε αντίθεση με τα πάμπολλα αδιάφορα ματς στα Μουντιάλ στη φάση των ομίλων, τα παιχνίδια αυτού του EURO επιβεβαιώνουν πάντα τη ρήση του Ζινεντίν Ζιντάν πως είναι η πιο δύσκολη διοργάνωση για να επικρατήσεις!

Μόνο που από το 2016 στη Γαλλία, η επέκταση της τελικής φάσης με 24 ομάδες θα δημιουργήσει ανισορροπίες. Αλλά τι να κάνουμε που πρέπει να γίνει ένα άνοιγμα προς χώρες που δεν έχουν ζήσει αυτή τη χαρά και, κυρίως, στους οπαδούς τους που δικαιούνται να μη βλέπουν πάντα από μακριά, αλλά να τους δοθεί η ευκαιρία να το βιώσουν συμμετέχοντας.

Ένας κύριος λόγο που είναι η καλύτερη διοργάνωση εδώ και χρόνια είναι πως πρόκειται για το πιο παραγωγικό όλων των εποχών, αφού κατά μέσο όρο σημειώνονται 2,7 γκολ ανά ματς. Η μεγαλύτερη συγκομιδή από το 1976 και ύστερα με τη διαφορά πως τότε στο Βελιγράδι είχαμε μόνο τέσσερις ομάδες με δύο ημιτελικούς και μικρό και μεγάλο τελικό!

Από το 1980, στην Ιταλία που έγινε η τελική φάση με οκτώ ομάδες μέχρι σήμερα, ποτέ δεν είχαμε δει τόσα γκολ, τόσες ανατροπές και τόσα πολλά πρώτα ημίχρονα στα οποία σημειώθηκε, τουλάχιστον, ένα γκολ. Στα 14 από τα 18 πρώτα παιχνίδια είχαμε ήδη σκορ πριν πάνε οι ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα και κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο! Επίσης, τακτικά αξίζει να αναλυθεί  κάτι που είπε ο Αρσέν Βενγκέρ στη γαλλική τηλεόραση: «Είναι το τουρνουά στο οποίο δεν βρίσκεις  εύκολη αντεπίθεση». Το δεύτερο γκολ των Πορτογάλων στη νίκη τους με τους Ολλανδούς ήταν μόλις το πρώτο σε αυτό τον όμιλο που σημειώθηκε με τέτοιον τρόπο.                                                                          

Στον  δικό μας όμιλο μόνο οι Ρώσοι στο πρώτο ματς με την Τσεχία (4-1) έβγαλαν τρία από τα τέρματά τους χρησιμοποιώντας το όπλο των αντεπιθέσεων! Αυτό, όπως εξήγησε ο Αλσατός τεχνικός, έχει να κάνει με το ότι σχεδόν όλες οι ομάδες είναι καλά οργανωμένες αμυντικά και παρ’ ότι κάποιες έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν το άμεσο πρεσάρισμα (που κάνει και  η Μπαρτσελόνα για να πιέζουν ψηλά ξανακερδίζοντας κατοχή μπάλας όταν τη χάνουν), οι πιο πολλές προτιμούν να μαζεύονται γρήγορα πίσω, οργανώνοντας την άμυνά τους.

Η Ελλάδα είναι μία από αυτές που λειτουργούν εξαιρετικά στο κλείσιμο των γραμμών, όπως έκανε στο δεύτερο ημίχρονο με την Πολωνία και την Τσεχία, αλλά ιδίως σε όλο το 90λεπτο του κρίσ

Keywords
Τυχαία Θέματα