Το … «παράπονο» Τσακαλώτου για τη στάση του ΔΝΤ στο θέμα της αξιολόγησης

16:38 19/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Οι Βρυξέλλες θέλουν να βρεθεί γρήγορα μια λύση, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας όμως ότι το ΔΝΤ, ως προς αυτό το ζήτημα δεν έχει ξεκάθαρη στάση καθώς ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει εάν θέλει να καθυστερήσει η αξιολόγηση ή όχι.

«Η Κομισιόν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η

ΕΚΤ θέλουν να βρεθεί λύση γρήγορα» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, αν αληθεύουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει μια τάση αναβολής στην αξιολόγηση γιατί δεν υπάρχουν από ελληνικής πλευράς χειροπιαστά αποτελέσματα στο ασφαλιστικό και το αγροτικό.

Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών τον εξέπληξε ευχάριστα η στάση των «βόρειων» υπουργών Οικονομικών (Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Στουμπ) λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τα αυτιά τους ήταν ανοιχτά και μου δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι άκουσα ανθρώπους που έψαχναν λύσεις».

Για το ΔΝΤ, ωστόσο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι τηρεί διαφορετική στάση λέγοντας πως θα υπάρξει πρόβλημα αν το Ταμείο καθυστερήσει τη διαδικασία της αξιολόγησης. Το πρόβλημα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, δεν είναι αν θα είναι μέσα στο πρόγραμμα το ΔΝΤ αλλά «αν θέλει να καθυστερήσει τη διαδικασία», συμπληρώνοντας πως η αίσθηση του είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει αξιολογήσει την ελληνική πρόταση.

Τόνισε πάντως ότι «η ισχυρή προτίμηση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε γρήγορα. Τους έχουμε κάνει τη πρόταση μας. Θα μας πουν αν αυτό είναι βιώσιμο ή όχι και θα κάνουμε αντιπροτάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα