Το Αστεροσκοπείο διαψεύδει τον Τσίπρα – Κάηκαν 39.000 στρέμματα

17:47 17/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το σύστημα FireHub το οποίο καταγράφει δορυφορικά τις καμένες εκτάσεις με αποκαλυπτικό χάρτη που ανήρτησε ενημερώνει ότι τελικά έγιναν στάχτη συνολικά 2.690 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης, ήτοι 26.900 στρέμματα (καθώς 1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα), τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χθες έκανε

λόγο για μόλις 15.000 στρέματα καμένης δασικής έκτασης στη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής.

Μάλιστα είχε κάνει λόγο για «περιορισμένη καταστροφή» στην Ανατολική Αττική, δεδομένου ότι το 2009 στη φωτιά περίπου στην ίδια περιοχή είχαν καεί 150.000 στρέμματα.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις του Αστεροσκοπείου έκαναν λόγο για 3.912 εκτάρια δασικής και αγροτικής γης (δηλαδή για 39.120 στρέματα).

Όπως εξήγησε ο Δρ. Ιωάννης Παπουτσής του Αστεροσκοπείου, μιλώντας στο Capital.gr «η αρχική αποτίμηση για 39.000 στρέμματα καμμένης γης ήταν μια πρώτη εκτίμηση με βάση την πρώτη διαθέσιμη δορυφορική εικόνα, στην οποία υπήρχε κάποια νεφοκάλυψη πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποεκτίμηση ή υπερεκτίμηση σε κάποιες περιοχές του περιγράμματος των καμμένων».

Σύμφωνα με τον ίδιο «στην επικαιροποιημένη ανάλυση, η συνολική καμμένη έκταση ανέρχεται στα 26.900 στρέμματα, πάντα με επιφύλαξη λόγω της μέτριας χωρικής ανάλυσης των συγκεκριμένων δορυφορικών εικόνων. Στις επόμενες ημέρες θα περάσει πάνω από την περιοχή ο Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 με χωρική ανάλυση στα 10 μέτρα, οπότε και θα έχουμε μια πολύ πιο ακριβή και ασφαλή εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα