Το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης

19:18 20/4/2018 - Πηγή: Aixmi

Διάβασα το βιβλίο του εκπαιδευτικού Νίκου Ιατρού με τίτλο «Σκόνη στο πρόσωπο», εκδόσεις Ιωλκός 2017,μια νουβέλα γραμμένη στα μέτρα του Δεκαήμερου του Βοκκακίου, όπου ο συγγραφέας αναζητά την ισορροπία ανάμεσα σε αντιφατικές ανάγκες της ψυχής του: από τη μια , η επιθυμία προσωπικής μαρτυρίας αυτοβιογραφικής μορφής και από την άλλη η επιθυμία αντικειμενοποίησης, απομάκρυνσης και πνευματικής αναζήτησης.

Ο στόχος του συγγραφέα είναι ακριβώς η αναζήτηση της αλήθειας. Η σκόνη στο πρόσωπο δυσκολεύει την αναζήτηση και η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως

είναι επίπονη και οδυνηρή.

Όμως ο ήρωας της νουβέλας αγωνίζεται και δεν είναι τυχαίο ότι ο συγγραφέας πριν περάσει στο χώρο της λογοτεχνίας αγωνίστηκε στο χώρο του αθλητισμού, ένας συνδυασμός αγώνα σώματος και πνεύματος. Και τώρα, με τη μετάβασή του στη λογοτεχνία επιθυμεί ίσως να δει τον εαυτό του μέσα από κάποιον άλλον.

Φαντάζεται, λοιπόν, δύο φιλικά ζευγάρια που αποφασίζουν να εξερευνήσουν ένα σπήλαιο στην Μάνη με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου οδηγού. Η διαδρομή είναι δύσκολη, δίνει όμως την ευκαιρία στους εκδρομείς να αναμετρηθούν με τις αντοχές τους αλλά και μεταξύ τους, να αναζητήσουν την ψυχή τους και να αναρωτηθούν για την ίδια τους την ύπαρξη. Μια κατολίσθηση θα τους εγκλωβίσει στο σκοτάδι και στο φόβο του θανάτου.

Ο συγγραφέας σε μια εσωστρεφή αναζήτηση απάντησης στο αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης, περιγράφει με έντονους γλωσσικούς ρυθμούς την εξέλιξη των ανθρώπινων χαρακτήρων, που είναι δαιδαλώδεις όπως δαιδαλώδης είναι και ο τόπος,όπου η νουβέλα εξελίσσεται, το σπήλαιο της Μάνης.

The post Το αιώνιο ερώτημα της ύπαρξης appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα