Το «Barbaros» στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

16:44 28/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Το σεισμογραφικό πλοίο «Barbaros» στέλνει η Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαπέρ Κίπρις» κλιμακώνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποστολή του «Barbaros» γίνεται, σύμφωνα με την τουρκική Aksam, ως απάντηση στην εγκατάσταση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στη θέση «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Προηγήθηκε η έκδοση NAVTEX και ΝΟΤΑΜ εκ μέρους της Τουρκίας της

προηγούμενες ημέρες. Με την πρώτη, η Αγκυρα ενημέρωνε τους ναυτιλλόμενους για δέσμευση θαλάσσιων περιοχών νοτίως της Κύπρου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για διεξαγωγή άσκησης.

Το Saipem 12000 έφτασε στον προορισμό του τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και, πέρα από τα σκάφη υποστήριξης που πλέουν στη συγκεκριμένη περιοχή, πραγματοποιήθηκαν και τέσσερις πτήσεις ελικοπτέρων από και προς το γεωτρύπανο.

Η μία πτήση πραγματοποιήθηκε με ελικόπτερο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτό επέβαινε ο διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του υπουργού Άμυνας, πλοίαρχος Κώστας Φυτιρής, ο οποίος είχε συνάντηση με τον καπετάνιο του Saipem 12000 και με αξιωματούχους του γεωτρύπανου.

H διεθνής ιστοσελίδα «Marine Traffic» μεταδίδει ότι το πλοίο πλέει ανοικτά των τουρκικών ακτών, βόρεια της Κύπρου, εντός, ωστόσο, των τουρκικών υδάτων.

The post Το «Barbaros» στέλνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα