Την Αντιγόνη του Χειλάκη, κάπου την ξέρουμε…

14:57 10/9/2018 - Πηγή: Aixmi

«Δείγματα γραφής» υπήρχαν από πέρυσι, όταν οι Αιμίλιος Χειλάκης και Μανώλης Δούνιας συνέπραξαν και πάλι σκηνοθετικά για την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Και στην «Αντιγόνη», που είδαμε την Κυριακή στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα σε μια από τις προτελευταίες παραστάσεις της πετυχημένης αυτής καλοκαιρινής περιοδείας, η προσέγγιση είναι γνώριμη: Μια πολυσυζητημένη και χιλιοδιασκευασμένη τραγωδία, φερμένη μελετημένα στο σήμερα με απόλυτο σεβασμό, ωστόσο, στον μύθο, αν και «πειραγμένη».

Αυτήν

την Αντιγόνη, κάπου την ξέρουμε. Είναι η ίδια επαναστάτρια που γνωρίσαμε στη διδασκαλία στο σχολείο και συμπαθήσαμε ακριβώς επειδή ήταν ένα σύμβολο αντίστασης στην εξουσία και εμείς έφηβοι. Είναι η ηρωίδα που αποφασίζει να θάψει το νεκρό αδερφό της παρά την απαγόρευση του άρχοντα του κράτους. Και στην παράσταση αυτή, ήταν όπως σχεδόν την φανταζόμασταν. Εδώ βέβαια διασκευασμένη, με ένα κείμενο διανθισμένο με σχόλιο, ως είθισται τα τελευταία χρόνια, σε παρόμοια «ανεβάσματα».

Στην παράσταση οι ρόλοι μοιράζονται ανάμεσα στους Αθηνά Μαξίμου, Αιμίλιο Χειλάκη και Μιχάλη Σαράντη, με τον τελευταίο (νικητής του βραβείου Χορν προ τριετίας) να εντυπωσιάζει ως Αίμων και Σκοπός αλλά και ως Ισμήνη.

Ο χορός αφηγείται την ιστορία σε μουσική επένδυση του αεικίνητου Σταμάτη Κραουνάκη, η ενέργεια του οποίου αποδεικνύεται και πάλι πως ενσωματώνεται ιδανικά (και) σε χορικά τραγωδίας ομογενοποιώντας, ουσιαστικά, τα μέλη του χορού.

Το σκηνικό είναι λιτό και λειτουργικό, ενώ η χρήση (και φέτος) του ακορντεόν δίνει άλλη πνοή στο πολύ ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα, που απέδωσε καρπούς αυτό το καλοκαίρι.

Επόμενοι (και τελευταίοι) σταθμοί της παράστασης:

11/9 στην Πετρούπολη
12/9 στα Βριλήσσια
17/9 και 18/9 στην Πάτρα
30/9 στην Καστοριά

The post Την Αντιγόνη του Χειλάκη, κάπου την ξέρουμε… appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα