ΤΙΜΕ: Την ώρα της καταστροφής οι Έλληνες εφοπλιστές κάθονται πάνω στις φοροαπαλλαγές τους

18:53 14/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Στην συμπεριφορά των εφοπλιστών στην Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης αναφέρεται σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΤΙΜΕ, ο -εφοπλιστής και ο ίδιος- Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

«Είμαι πολύ αναστατωμένος με αυτή την κατηγορία των ανθρώπων», λέει σε συνέντευξή του στο γραφείο του την Αθήνα, «ένα πολυτελές και αυστηρά φρουρούμενο γραφείο απέναντι από την αμερικανική πρεσβεία».

«Δεν είναι τίποτα προσωπικό. Ξέρω κάποιους από αυτούς. Είναι φίλοι μου, παλιοί συμμαθητές. Αλλά είμαι πολύ πεπεισμένος, ότι ηθικά και πρακτικά, δεν κάνουν αρκετά, ότι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα «, τονίζει.

Το περιοδικό κάνει λόγο για «μυστικοπαθή κάστα» και αναφέρει τον Δρακόπουλο ως έναν από τα μέλη αυτής της κάστας που ενώ η κρίση εξελίσσεται σε ολοκληρωτική καταστροφή, μιλάει για την αποτυχία της να βοηθήσει την Ελλάδα. Την ώρα της ύφεσης, μιας ύφεσης πιο παρατεταμένης από αυτή του ’29 στις ΗΠΑ, οι πλουσιότερες οικογένειες της χώρας κάθονται πάνω στις περιουσίες τους ενώ τα εκατομμύρια των συμπατριωτών τους έχουν βουλιάξει στη φτώχεια, επισημαίνει το περιοδικό. «Δεν κάνουν φιλανθρωπίες, δεν πληρώνουν φόρους, δεν ξεκινούν νέες επιχειρήσεις», λέει χαρακτηριστικά ο Δρακόπουλος.

Το ΤΙΜΕ αναφέρεται στο ειδικό προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν οι Έλληνες εφοπλιστές, μέσω μάλιστα του Συντάγματος που σε διάταξη που προστέθηκε πριν από μισό αιώνα απαγορεύει να φορολογηθούν οι εφοπλιστές για όσα κερδίζουν στο εξωτερικό, σε μια χαρακτηριστική πτυχή της πολιτικής επιρροής που έχουν απολαύσει οι ολιγάρχες για δεκαετίες στην Ελλάδα.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ελλάδα να στρέψει περισσότερο οικονομικό βάρος πάνω στους σούπερ πλούσιους, κάτι που προφανώς απορρίφθηκε», γράφει το περιοδικό.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη στάση του Αλέξη Τσίπρα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης το 2012 δεσμεύτηκε να επιδιώξει συμφωνία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία που θα καταργήσει «τις προκλητικές 58 διαφορετικές φορολογικές απαλλαγές» .

Όπως τονίζεται, ο Τσίπρας έκανε πίσω από αυτές τις υποσχέσεις από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, και έχει επικεντρωθεί αντ “αυτού στο να πάρει την ελάφρυνση του χρέους από τους ξένους πιστωτές στην Ελλάδα.

Η πολιτική βούληση για να αλλάξει αυτή η ανωμαλία στο Ελληνικό Σύνταγμα είναι εξαιρετικά αδύναμη για γενιές και μια από τις αιτίες είναι το μέγεθος του εφοπλιστικού στόλου που απασχολεί περίπου 200.000 εργαζόμενους και διατηρεί άλλες 300,000 των μελών της οικογένειάς τους σε ένα έθνος 11 εκ. ανθρώπων. «Είμαστε οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας» αναφέρει ο Νίκος Βερνίκος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εξέχων Έλληνας εφοπλιστής. Ο ίδιος λέει ότι οι πλούσιοι Έλληνες έχουν μέσω κρίσης, παραμείνει πιστοί στη μακρά παράδοση της αποφυγής επίδειξης πλούτου, ιδίως σε περιόδους αυξανόμενης φτώχειας. «Όταν οι Έλληνες υποφέρουν, δεν μπορώ να πάω στο νησί μου με ένα ακριβό αυτοκίνητο», λέει ο Βερνίκος.

Παρότι ο Βερνίκος δηλώνει ότι η καρδιά του είναι «γαλάζια» λέει ότι δεν θα ήταν φρόνιμο η κυβέρνηση να του αυξήσει τους φόρους, τονίζοντας ότι ο κλάδος του έχει ήδη συμφωνήσει σε μια εθελοντική αύξηση φόρων μετά από συνεννόηση με την προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό, όπως υποστηρίζει, έχει αποδώσει εισφορές ύψους 105 εκ. ευρώ για την κυβέρνηση μέχρι το 2017, όταν η συμφωνία θα λήξει. Αν, λέει, οι φόροι αυξηθούν, αυτό θα αναγκάσει τους εφοπλιστές να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους…

Keywords
Τυχαία Θέματα