Τι συμβαίνει στη δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου;

03:17 9/3/2015 - Πηγή: Aixmi

Η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικατήριο μετράει ήδη δύο εβδομάδες. Η σύνθεση της εικόνας της ιστορικής αίθουσας, που πριν από 25 χρόνια εκδικάστηκε η πολύκροτη υπόθεση Κοσκωτά, παραμένει εδώ και 15 ημέρες σχεδόν ίδια, με την διαφορά ότι προστίθενται νέοι μάρτυρες.

Σιωπηρός μέχρι τώρα πρωταγωνιστής ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κάθεται στα μπροστινά έδρανα μαζί με τους τρεις δίκηγόρους υπεράσπισης. Με το αγγλοσαξωνικό του ύφος δείχνει ψύχραιμος ακούγωντας τις καταθέσεις όσων έχουν κλητευθεί από το Υπουργοδικείο να δίνουν απαντήσεις στις επίμονες ερωτήσεις

της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, που είναι ενημερωμένη ακόμη και για το πώς μετεγγράφεται ένα cd, τι σημαίνει «κρυφό» αρχείο και τι συμβολίζουν τα metadata σε έναν υπολογιστή. Ακριβώς πίσω από τον πρώην Υπουργό, χαμηλών τόνων φιγούρα η Ολλανδή σύζυγος του και η μητέρα του, οι οποίες παρίστανται σε όλες τις συνεδριάσεις που ξεκινούν το μεσημέρι και τελειώνουν αργά το βράδυ. Στα μπροστινά έδρανα, δεξιά και αριστερά του πρώην Υπουργού καταγράφουν τις εξελίξεις οι δημοσιογράφοι, τους οποίους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σπάνια πλησιάζει και οσες φορές το έκανε ήταν προσηνής αλλά ταυτόχρονα αμήχανος και αγχωμένος .

Από τους 13 Αρεοπαγίτες και τα ανώτατα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν φορούν πια τίβεννους και γουνάκια, τα φώτα της δημοσιότητας κλέβει ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο αρχαιότερος από τους δικαστές του Αρείου Πάγου, Νικόλαος Πάσσος, που εκτονώνει συχνά την βαριά ατμόσφαιρα με αρκετές δόσεις χιούμορ αλλά και με μια δόση ειρωνίας για τους τραγικούς χειρισμούς των εμπλεκομένων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που αποδεικνύουν ότι αυτοί που όφειλαν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό είναι πολύ περισσότεροι.

Τρανό παράδειγμα οι εκκωφαντικές παραλείψεις των επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Καπελέρη και Διώτη, που ισχυρίζονται ότι δεν μπορούσαν να κάνουν ελέγχους στη λίστα, ενώ είναι τοις πάσι γνωστό ότι το σώμα μπορεί να προβεί σε έλεγχο των φορολογικών ενός προσώπου μόνο και με μια ανώνυμη καταγγελία.

Η συνέπεια στην ασυνέπεια των φοροεισπρακτικών μηχανισμών συνεχίζεται έως και σήμερα, 3 χρόνια μετά την απόκάλυψη του σκανδάλου, καθως από τις 2062 περιπτώσεις μεγαλοκαταθετών της λίστας Λαγκάρντ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο για τους 50, ενώ μόλις πρίν από λίγες μέρες περατώθηκε η διαδικασία για την επιβολη προστίμων στις εξαδέλφες Παπακωνσταντίνου παρά τον πολιτικό σεισμό που τα συγκεκριμένα ονόματα προκάλεσαν.

Αναπάντητα μένουν τα ερωτήματα και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που κράτησε το περίφημο στικάκι με τα ονόματα από τον Αύγουστο του 2011 έως τον Οκτώβριο του 2012, έξι μήνες μάλιστα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να αξιοποιήσει το περιεχόμενο της λίστας επειδή ήταν προιόν υποκλοπής. Η απάντηση της ιδιαιτέρας του στο Ειδικό Δικαστήριο, Σοφίας Μπέλμπα ότι o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άνοιξε το usb και ότι δεν χειρίζετα υπολογιστή, παρά μόνο ipad και tablet, δεν αντέχουν στην κοινή λογική..

Πραγματικά όλα τα επιχειρήματα των εμπλεκομένων είναι παιδαριώδη, ενώ το πιθανότερο είναι να μην μάθουμε ποτέ τι πραγματικά συνέβη, καθώς όπως προέκυψε από την κατάθεση του πραγματογνώμονα, που φάνηκε να είναι ο μόνος από τους μάρτυρες που ξέρει τι του γίνεται, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε έγιναν οι αλλοιώσεις στην λίστα, καθώς οι κόπιες των usb «έδιναν και έπαιρναν» και οι χρήστες όσων είχαν πρόσβαση στη λίστα ήταν τουλάχιστον τέσσερις.

Όσο για τον κατηγορούμενο Υπουργό, που θα απολογηθεί σε λίγες μέρες, είναι όντως δύσκολο να πιστέψει κανείς -όπως είπε ο μάρτυρας υπεράσπισης του Λουκάς Τσούκαλης- ότι ένας τόσο ευφυής άνθρωπος το τελευταίο που θα έκανε θα ήταν να πάρει ένα cd και να αφαιρέσει τρια ονόματα που μοιάζουν με το δικό του, είναι ωστόσο εύκολο να υποθέσει κάποιος ότι η αλαζονία της εξουσίας στα χρόνια της παντοδυναμίας του θα μπορούσε να τον οδηγήσει να πιστέψει ότι μπορεί να είναι κυρίαρχος των πάντων.

Keywords
Τυχαία Θέματα