Τι κρατάω και τι θα ξεχάσω από τους Ολυμπιακούς

18:16 16/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Συναρπαστικό θέαμα, ρεκόρ ζωής, οργανωτικά σφάλματα, επαναπροσδιορισμός του κόστους και των εγκαταστάσεων, αλλά και προβληματισμός για τον ελληνικό αθλητισμό, ήταν οι πολλές όψεις των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου που, πλέον, ανήκουν στο παρελθόν.

Οι Ολυμπιακοί είναι ένα πολυσύνθετο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός και η αποτίμηση μιας διοργάνωσης δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, ωστόσο τα πρώτα συμπεράσματα έχουν ήδη βγει.

Οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες

δεν άλλαξαν την ιστορία ούτε του αθλητισμού, ούτε της διοργάνωσης. Αλλωστε, δεν ήταν αυτός ο στόχος των Βρετανών, οι οποίοι έκαναν τους αγώνες πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα οικονομικά μεγέθη του Πεκίνου δεν πόνταραν στην γιγάντωση των Ολυμπιακών, αλλά στην γιγάντωση της ωφέλειας που θα υπήρχε για το Ηνωμένο Βασίλειο. Και σε αυτό το τομέα πέτυχαν 100% !

Τα 29 χρυσά και η τρίτη θέση στον σχετικό πίνακα προκάλεσαν κύματα
ενθουσιασμού στον βρετανικό λαό που επί 17 ημέρες ζούσε μέσα σε μια φρενίτιδα για τις επιτυχίες και ξέχασε, για παράδειγμα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομική ύφεση, η οποία συνεχώς μεγαλώνει.

Επιτυχημένο ήταν και το πρότζεκτ τους για την μετα-Ολυμπιακή αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Μάλιστα οι Βρετανοί πρώτα σχεδίασαν τη χρησιμότητα που θα έχουν μετά τους Ολυμπιακούς, όσα δημιούργησαν, και μετά ασχολήθηκαν με την Ολυμπιακή τους χρήση.

Είναι χαρακτηριστικό το τεράστιο εμπορικό κέντρο που δεσπόζει στην είσοδο του Ολυμπιακού Πάρκου και το οποίο ήταν έτοιμο πριν γίνουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Για να είναι σίγουροι για την βιωσιμότητα όλου του πλάνου, φρόντισαν ώστε οι τρεις από τις τέσσερις εισόδους για το Ολυμπιακό Πάρκο να είναι μέσα από το συγκεκριμένο Mall με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να κάνει τα στραβά μάτια στην καταστρατήγηση του Ολυμπιακού Πνεύματος από την δύναμη του χρήματος.

Το προκατασκευασμένο γήπεδο του μπάσκετ θα μεταφερθεί αυτούσιο στο Ρίο για τους Ολυμπιακούς του 2016, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έγιναν είτε σε γήπεδα που υπήρχαν, είτε σε τεράστιους και αχανείς χώρους όπως το συνεδριακό κέντρο ExCell το οποίο «κομματιάστηκε» με τεράστια παραβάν και φιλοξένησε… επτά σπορ!

Κι όλα αυτά υπό τις ευλογίες της ΔΟΕ, η οποία κατάλαβε ότι από τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, δεν μπορεί να ζητάει μόνιμες και ξεχωριστές εγκαταστάσεις για κάθε άθλημα και συμβιβάζεται με προκάτ.

Φυσικά ο επαναπροσδιορισμός ξεκίνησε από το Λονδίνο, την ίδια ώρα που στην Αθήνα σαπίζουν οι τεράστιες τσιμεντένιες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν το 2004 για τους Ολυμπιακούς και τις οποίες – μετά και την πίεση των ξένων– αποφασίσαμε να φτιάξουμε…

Το όφελος για τους Βρετανούς λοιπόν ήταν μεγάλο, για αυτό και δεν
ασχολήθηκαν σοβαρά με την σωστή οργάνωση των Ολυμπιακών. Τα λάθη και οι γκάφες διαδέχονταν η μία την άλλη, αλλά ουδείς στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενοχλήθηκε!

Το ολοκαίνουργιο π

Keywords
Τυχαία Θέματα