Τι φοβάται η Γερμανία και απαγορεύει την προβολή της ταινίας για τον Μωάμεθ;

01:56 23/9/2012 - Πηγή: Aixmi

The innocence of Greeks

«Μπορώ να φανταστώ επαρκείς λόγους για να απαγορευτεί η παρουσίαση της ταινίας», δήλωσε πρόσφατα η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στην πρόθεση της κυβέρνησής της να απαγορέψει τη δημόσια παρουσίαση του φιλμ The innocence of Muslims στη χώρα της. «Η ελευθερία του λόγου έχει και όρια», πρόσθεσε με νόημα, εννοώντας πως όταν θίγεται μια ομάδα του πληθυσμού σε μια πολυεθνική κοινωνία, η ελευθερία του λόγου πρέπει να υποχωρεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής της κ.

Friedrich εξέφρασε δημόσια τους φόβους του ότι αν παιχτεί αυτή η ταινία, όπως έχει δηλώσει η πολιτική κίνηση Pro Deutschland – μια «δεξιά απόκλιση» που αποσχίστηκε από το μητρικό Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, δηλαδή κάτι σαν οι Ελεύθεροι Γερμανοί – ότι επιθυμεί, υπάρχει κίνδυνος για διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης.

Έτσι το δίλημμα, αν πρέπει να επιτραπεί η δημόσια παρουσίαση αυτής της ταινίας ή όχι, έχει αρχίσει να συζητιέται έντονα στα γερμανικά Μέσα, με την πλειοψηφία να τάσσεται προς το παρόν με την άποψη της Merkel.

Στο στρατόπεδο των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης τάσσονται παραδόξως ακραίες συντηρητικές έως ακροδεξιές φωνές, κλασικοί φιλελεύθεροι, σοσιαλδημοκράτες και ορισμένοι από την Αριστερά. Στο στρατόπεδο της απαγόρευσης της ταινίας συνωστίζονται πάλι συντηρητικοί, γνωστοί και από τις φραστικές επιθέσεις τους κατά των Ελλήνων τα τελευταία τρία χρόνια, οπαδοί της ιδεολογίας του πολυπολιτισμού, Ισλαμικές οργανώσεις και τμήματα της Αριστεράς. Με άλλα λόγια, μπάχαλο.

Τι μπορεί, όμως, να σημαίνουν όλα αυτά; Γιατί τόση φαιά ουσία για το αν παρουσιαστεί ή όχι στη Γερμανία μια κακόγουστη ταινία που παρουσιάζει τον ιδρυτή του Ισλάμ με τη μορφή μιας ιστορικής καρικατούρας; Γιατί τόση κατανόηση και ενσυναίσθηση από τους πρώην αρνητές του πολυπολιτισμού  για την ευαισθησία των ζηλωτών μιας θρησκείας που απειλούν ότι αν παιχτεί η ταινία, θα γίνει το έλα να δεις; Ποιες άλλες ομάδες μπορούν να απειλήσουν για διατάραξη της κοινωνικής ασφάλειας και γαλήνης με τόσο δραστικό τρόπο, χωρίς πάραυτα να κατακεραυνωθούν ως φανατικοί εκβιαστές που δεν έχουν καμία θέση στη φιλελεύθερη Ευρώπη; Πώς έδεσε ξανά η συμμαχία των ασυμβίβαστων οπαδών του multi-kulti με τους ασυμβίβαστους οπαδούς του uni-kulti; Ποια είναι η συγκολλητική ουσία;

Ας θυμηθούμε τη γνωστή έκφραση Έλληνα πολιτικού, ότι υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται, όπως επίσης και πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται. Και ας την τροποποιήσουμε κάπως: υπάρχουν κίνητρα που προβάλλονται για αποφάσεις που λαμβάνονται, και κίνητρα που τις υπαγορεύουν πραγματικά και δεν προβάλλονται.

Το προβαλλόμενο κίνητρο για την πρόθεση απαγόρευσης της παρουσίασης της ταινίας, που χλευάζει τον ιδρυτή του Ισλάμ, είναι ο σεβασμός του «άλλου», η κατανόηση απέναντι στις ευαισθησίες του διαφορετικού, η αποφυγή της πρόκλησης, το «τακτ» απέναντι στα αισθήματα των Μουσουλμάνων. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.

Διότι αν αυτό είναι το πραγματικό σου κ

Keywords
Τυχαία Θέματα