Ιδού ποιοι βουλευτές περιλαμβάνονται στη λίστα των «32»

Το φως της δημοσιότητας είδαν τα ονόματα των βουλευτών και ευρωβουλευτών, νυν και πρώην, τα οποία αναφέρονται στην περίφημη «λίστα των 32» πολιτικών προσώπων, για την περιουσιακή κατάσταση των οποίων κάνει έρευνα το ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η διακομματική επιτροπή της Βουλής, με τη συμμετοχή τριών ανώτατων

δικαστών κατήρτισε λίστα με περίπου τριάντα ονόματα πολιτικών προσώπων με βάση τα στοιχεία που έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος για εκροές τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό.

Ορκωτοί λογιστές έψαξαν το «πόθεν έσχες» των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων για τα προηγούμενα χρόνια , τα οποία στη συνέχεια κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων που έβγαλαν στο εξωτερικό. Για τέσσερα άτομα η υπόθεση απεστάλη στην Εισαγγελία, ενώ οι υπόλοιποι δικαιολόγησαν τις καταθέσεις τους.

Στις τέσσερις υποθέσεις περιλαμβάνεται εκείνη του συζύγου  της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, κ. Ισίδωρου Κούβελου, ο οποίος φέρεται να μην έχει δηλώσει την μεταφορά ενός εκατομμυρίων δολαρίων στο εξωτερικό το οποίο, όπως έχει πει ήταν μέρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

Επίσης οι υποθέσεις του συνεργαζόμενου με το ΚΚΕ και πρώην ευρωβουλευτή Κώστα Δρούτσα, του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου και του πρώην βουλευτή της ΝΔ Σπίλιου Λιβανού, ο οποίος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είχε επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν υπέβαλε ορθά τη δήλωσή του.

Για τους υπόλοιπους η επιτροπή της Βουλής δεν έδωσε συνέχεια καθώς έκρινε ότι δικαιολόγησαν επαρκώς τον λόγο της μεταφοράς των χρημάτων στο εξωτερικό. Η μεταφορά χρημάτων από τον νυν υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη καλύπτονταν από το «πόθεν έσχες» και είχε δηλωθεί.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» το ίδιο συνέβη και με τη σύζυγο του πρώην υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη, κυρία Δικαία Αγαπητού, καθώς και με τη σύζυγο του πρώην υπουργού Θοδωρή Ρουσόπουλου, κυρία Μάρα Ζαχαρέα, όπως επίσης και με τον επανεκλεγέντα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες Παναγιώτη Μελά και της βουλευτή της ΝΔ κυρίας Φεβρωνία Πατριανάκου.

Επίσης οι σύζυγοι του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη (Μίνα Παπαθεοδώρου), του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Ορφανού (Μερόπη Ορφανού) καθώς και οι πρώην βουλευτής Γιώργος Τρυφωνίδης και ο πρώην ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης, δικαιολόγησαν την μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό καθώς όπως είπαν επρόκειτο για πληρωμή νοσηλίων και για τις σπουδές των παιδιών τους, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Την επιχειρηματική τους δραστηριότητα επικαλέστηκαν οι σύζυγοι της πρώην βουλευτού Βίβιαν Μπουζάλη και του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη (Μαρί Δασκαλαντωνάκη). Η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, ο νυν βουλευτής και πρώην ευρωβουλευτής Άκης Γεροντόπουλος , η πρώην Βουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο πρώην υπουργός Απόστολος Κράτσας εξήγησαν ότι τα χρήματα αφορούσαν την κάλυψη δανείων, ενώ για την πρώην πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη επρόκειταο για τις ανάγκες συγγενικού της προσώπου.

Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Έλενα Κουντουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα