Θεσσαλονίκη: Καταρρέει ραγδαία η δημόσια υγεία

20:24 16/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας θα επιδεινωθεί και θα είναι ραγδαία, είπαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης(ΕΝΙΘ).

Η πρόεδρος της Ένωσης Δάφνη Κατσίμπα περιέγραψε μια κατάσταση που τα νοσοκομεία λειτουργούν χωρίς υλικά, εξοπλισμό και εργαζόμενους, εξετάσεις και χειρουργεία αναβάλλονται ή καθυστερούν τόσο που οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα, κλινικές κλείνουν ή υπολειτουργούν λόγω της εξουθένωσης του προσωπικού που εργάζεται χωρίς ρεπό και άδειες, ενώ λόγω των ελλείψεων οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι

τους τα υλικά που θα έπρεπε να υπάρχουν στα νοσοκομεία. Εκτίμησε ακόμη ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει γιατί το τρίτο μνημόνιο προβλέπει μικρότερη χρηματοδότηση. Η κ. Κατσίμπα είπε ότι στόχος των μνημονίων είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας καθώς θα πρέπει να εφαρμοστεί σύστημα νοσηλείας με βάση την ασθένεια και όχι τον ασθενή, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο κοστολόγιο για τις εξετάσεις, τη νοσηλεία και τα φάρμακα μιας πάθησης που όταν ξεπεραστεί (λόγω πιθανών επιπλοκών ή παράτασης νοσηλείας) τη διαφορά πρέπει να την πληρώνει ο ασθενής. Πρόσθεσε ακόμη ότι με την ιδιωτική ΕΣΑΝ ΑΕ που θα αξιολογεί τα νοσοκομεία με βάση την κερδοφορία και όχι με βάση τις υπηρεσίες θα δημιουργηθεί κύμα κλεισίματος δημόσιων νοσοκομείων.

Ο Θοδωρής Ζδούκος μέλος του ΔΣ της Ένωσης είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατάρρευση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρότεινε χαρακτηριστικά, «αφού δε λειτουργούν οι δημόσιες δομές υγείας να επιταχθεί ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας υγείας”. Ανέφερε ακόμη ότι από τις 2500 προσλήψεις γιατρών που θα γίνουν οι μόνιμοι πανελλαδικά θα είναι μόνο 90 ενώ οι υπόλοιποι θα είναι με άλλες μορφές εργασίας (επικουρικοί κλπ) και ότι στην περιοχή της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονίας-Θράκης) θα προσληφθούν μόνο 75 γιατροί με διαφορές εργασιακές σχέσεις.

Οι γιατροί τόνισαν ακόμη ότι αυτή τη στιγμή είναι κλειστή η μία στις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα