«Θερμοκρασία Σιβηρίας» στην υποδοχή του Τίλερσον στη Μόσχα

21:36 12/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Μια εξαιρετικά συγκρατημένη υποδοχή επεφύλαξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στον Αμερικανό ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Μάλιστα, το πρακτορείο Reuters την χαρακτήρισε «εχθρική».

Το κλίμα έχει παγώσει εξάλλου ιδιαίτερα μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε από την Ουάσινγκτον για τις ευθύνες που είχε η Μόσχα στην χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Ούτε φυσικά θα μπορούσε να αγνοήσει τις δηλώσεις που έκανε ο Τίλερσον

μετά την λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G7, ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ του Άσαντ ή της Δύσης.

Το στίγμα της ατμόσφαιρας μέσα στην οποία έγινε δεκτός ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών το έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ώρα που άρχιζαν οι συνομιλίες μεταξύ Τίλερσον και Λαβρόφ, ο Ρώσος πρόεδρος, δήλωνε σε συνέντευξη του «ότι το επίπεδο εμπιστοσύνης με την Ουάσιγκτον επί Τραμπ, στον τομέα της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα υποβαθμίσθηκε», υπονοώντας φυσικά από την περίοδο Ομπάμα.

Όταν ρωτήθηκε για τις κατηγορίες ότι η συριακή κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα στην επαρχία Ιντλίμπ, ο Πούτιν είπε πως η Δαμασκός κατέστρεψε τα αποθέματα χημικών όπλων της.

Σημείωσε πως πιστεύει ότι υπάρχουν δύο πιθανές εξηγήσεις για το επεισόδιο στην επαρχία Ιντλίμπ: πως οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής κυβέρνησης έπληξαν αποθήκες χημικών όπλων των ανταρτών, απελευθερώνοντας δηλητηριώδες αέριο, ή πως το συμβάν ήταν στημένο για να δυσφημίσει τη συριακή κυβέρνηση.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε ακόμη πως, παρά τις δηλώσεις που έχουν γίνει, κανένας μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ δεν είναι πράγματι σε εξέλιξη καθώς η Συμμαχία εξακολουθεί να υπάρχει στα πρότυπα της αντιπαράθεσης των συνασπισμών και παραμένει ιδεολογικοποιημένη.

* Πηγή εικόνας από το Sputnik

Keywords
Τυχαία Θέματα