Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τα Σκόπια-Ποιος τη δυναμιτίζει

14:57 26/5/2018 - Πηγή: Aixmi

Μια τελευταία ευκαιρία θα έχουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων για να καταλήξουν σε έναν βιώσιμο συμβιβασμό. Τα πράγματα είναι, πλέον, απολύτως οριακά και ελλοχεύει ο κίνδυνος τής κατάρρευσης των συνομιλιών.

Στο τραπέζι βρίσκονται, ουσιαστικά,

τρία πιθανά ονόματα, μετά την απόρριψη τής Μακεδονίας τού Ίλιντεν από την ελληνική πλευρά. Περιλαμβάνονται στις προτάσεις τού Μάθιου Νίμιτς και είναι: Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Νέα Μακεδονία. Ο μεσολαβητής τού ΟΗΕ προκρίνει την τελευταία, ενώ ο Νίκος Κοτζιάς δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση για καμιά από τις τρεις.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η ονομασία, αλλά το εύρος χρήσης της. Οι Σκοπιανοί επιμένουν μέχρι τώρα να διατηρήσουν στο εσωτερικό τους το Δημοκρατία τής Μακεδονίας και δέχονται η νέα ονομασία να ισχύσει μόνο για τις διεθνείς σχέσεις. Υποχώρηση θα έκαναν μόνο για το Δημοκρατία τού Ίλιντεν.

Αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολας Ντιμιτρόφ, που είναι πιο σκληρός από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, επιμείνει και τη Δευτέρα στην ίδια γραμμή, ίσως επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο και οι συνομιλίες παγώσουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έχει απειλήσει δημοσίως με παραίτηση αν ο πρωθυπουργός του υποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να βρεθεί λύση. Δεν γίνεται, όμως, να συμφωνήσει σε κάτι θνησιγενές. Δεν είναι δυνατόν να πει «ναι» σε ονομασία που δεν θα περιληφθεί στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα κρατούσε ζωντανό τον αλυτρωτισμό των γειτόνων.

Τελικά τελικά ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ή όχι την ένταξη τής χώρας του στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δική του πατρίδα αντιμετωπίζει πρόβλημα συνοχής. Εκεί οι Αλβανοί αποτελούν το 25% και ονειρεύονται την ένωση με τα Τίρανα και τη δημιουργία Μεγάλης Αλβανίας. Μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι σήμερα τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων στηρίζουν την κυβέρνησή του και τάσσονται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας. Το κρίσιμο είναι να υιοθετήσει ο ίδιος τη λογική τής υπέρβασης από τα στερεότυπα. Ακόμη και αν δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αλλάξει το Σύνταγμα, μπορεί να κερδίσει το Δημοψήφισμα, αν πει την αλήθεια και καταρρίψει τις ψευδαισθήσεις για την ανύπαρκτη ιστορία τού ανύπαρκτου μακεδονικού έθνους…

Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τα Σκόπια-Ποιος τη δυναμιτίζει

The post Τελευταία ευκαιρία για συμφωνία με τα Σκόπια-Ποιος τη δυναμιτίζει appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα