Τα ρομπότ θα εξαλείψουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020

14:12 18/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας, περιλαμβανομένης της χρήσης ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται να οδηγήσουν σε μια καθαρή απώλεια 5,1 εκατ. θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε 15 κορυφαίες χώρες, σύμφωνα με ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum – WEF).

Όπως αναφέρει το Reuters, η πρόβλεψη του WEF κάνει λόγο για μια συνολική απώλεια 7,1 εκατ. θέσεων εργασίας, που αναμένεται

να αντισταθμιστεί από δύο εκατ. νέες θέσεις. Οι 15 οικονομίες τις οποίες καλύπτει η έρευνα αντιστοιχούν περίπου στο 65% του συνολικού εργατικού δυναμικού του κόσμου.

Η αξιολόγηση υπερτονίζει τις προκλήσεις που απορρέουν από τις σύγχρονες τεχνολογίες που αυτοματοποιούν και καθιστούν περιττές πολλές ενέργειες που εκτελούνται από τον άνθρωπο, από τον τομέα της μεταποίησης μέχρι εκείνον της ιατρικής φροντίδας.

Με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών ήδη να προβλέπει μια αύξηση στην ανεργία παγκοσμίως της τάξης των 11 εκατ. μέχρι το 2020, το μέγεθος της επιπρόσθετης απώλειας είναι συντριπτικό.

Τα δύο τρίτα της προβλεπόμενης απώλειας εκτιμάται πως θα απαντηθεί στο διοικητικό τομέα, αφού έξυπνα μηχανήματα αναλαμβάνουν τα πιο κοινά καθημερινά καθήκοντα.

Η έκθεση του WEF, με τίτλο «Το Μέλλον των Θέσεων Εργασίας», συμπεραίνει πως θα εκτοπιστούν θέσεις σε όλες τις βιομηχανίες, αν και ο αντίκτυπος μπορεί να διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αναμένονται στον κλάδο της ιατρικής φροντίδας λόγω της εμφάνισης της τηλεϊατρικής. Ακολουθούν οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Οι γυναίκες αποτελούν την κοινωνική ομάδα που θα πληγεί περισσότερο, αφού η εργασία τους συχνά περιορίζεται σε τομείς χαμηλής ανάπτυξης ή κλάδους που παρακμάζουν, όπως είναι οι πωλήσεις, η εργασία γραφείου και διοικητικοί ρόλοι. Πάντως, αναμένεται να σημειωθεί μια αυξανόμενη ζήτηση για εργαζόμενους με συγκεκριμένες δεξιότητες, κυρίως αναλυτές δεδομένων και ειδικούς αντιπροσώπους πωλήσεων.

Το WEF έχει καταστήσει την «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση –ένα θέμα που καλύπτει τη ρομποτική, την νανοτεχνολογία, την τρισδιάστατη εκτύπωση και τη βιοτεχνολογία- το κύριο θέμα του φετινού meeting του στο Νταβός, στις 20 με 23 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα