Τα μυστικά για τα μαθήματα και τη βαθμολόγηση των Πανελλαδικών

09:14 18/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Πριν από το Πάσχα θα ξέρουν οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων το πρόγραμμα των μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν.

Με την καθιερωμένη Υπουργική Απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε χθες ρυθμίστηκαν όλες οι λεπτομέρειες για τις εξετάσεις, όπως ο τρόπος που θα βαθμολογηθούν και αναβαθμολογηθούν τα γραπτά των μαθητών και οι υποχρεώσεις των μαθητών και των επιτηρητών κατά

τη διάρκεια των εξετάσεων.

Αρχαία Ελληνικά

1. Δίνεται στους υποψηφίους απόσπασμα διδαγμένου «κειμένου 12-20 στίχων» με νοηματική συνοχή και τους ζητείται:

α)να μεταφράσουν ένα τμήμα του 8−10 στίχων στη νέα ελληνική και β) να απαντήσουν σε:

i. Δύο ερωτήσεις ερμηνευτικές, που μπορεί να αναφέρονται σε ιδέες/αξίες/προβλήματα, στη στάση/ ήθος/χαρακτήρα των προσώπων, στο ιστορικό/ κοινωνικό/ πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής του έργου, στη δομή/σύνθεση του κειμένου, σε υφολογικά/ αισθητικά θέματα, με βάση ολόκληρο το ανωτέρω απόσπασμα.

ii. Μία ερώτηση ερμηνευτική που αναφέρεται σε τμήματα του από μετάφραση διδασκόμενου κειμένου, σε συσχετισμό με το παραπάνω εξεταζόμενο πρωτότυπο απόσπασμα. Σ’ αυτή την περίπτωση δίνεται στους υποψηφίους σε φωτοτυπία το συγκεκριμένο μεταφρασμένο τμήμα.

iv. Μία ερώτηση λεξιλογική σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα).

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα